Майже тиждень минув з моменту трагедії в прифронтовому Запоріжжі – масованого ракетного обстрілу старої частини міста й вибуху ракети С300 в п`ятиповерховому будинку на центральному проспекті.

Черговий теракт російських окупантів

Тут вже відпрацювали рятувальники й комунальні служби, проспект на цій ділянці відкритий для проїзду автотранспорту. Втім, жителі будинку не швидко оговтаються від того жаху, що стався проти ночі 18 жовтня:           

Моя квартира ціла, але трішки поруйнована. Нам пощастило бути не в тому під`їзді. Ми чули вибухи близько й дивились в телефонах, що як. Це ж о другій ночі сталося, ми вдома були. Всі вже полягали, і чуємо: вибух один, другий. Нас зазвичай попереджають за дві хвилини до вибухів місцеві там, на окупованих територіях, що нас з С300 обстрілюють. Майже кожен тиждень. І ось за дві хвилинки десь вони, мабуть, бачать, що вилітає і пишуть, що “Запоріжжя йдіть в укриття”. А тут вони не попередили. Воно раптово прилетіло“, – поділився з нами спогадами мешканець будинку Олег.

Олег, житель Запоріжжя, фото авторки

– Один раз прилетіло, другий раз прилетіло. Ну ми попіднімались, пішли в коридор. Тому що у нас в під’їзді підвалу нема. І щоб піти в сховище, нам треба перейти через двір у п’ятий під’їзд. Там у нас сховище хороше.

Один вибух, другий, третій. Четвертий, напевно, вже був у наш дім, бо штукатурка зі стелі посипалась. Потім спустилися, бачимо, що цегла валяється, балкони посипались… По уламках пішли в підвал,” – пригадує ту жахливу ніч Олег.

Олена живе на п`ятому поверсі, її квартира геть зруйнована, і жінка вважає, що то диво, що вона залишилась жива.  

Олена, жителька Запоріжжя, фото авторки

– Це було диво. Бо я допізна працюю з комп`ютера у тій кімнаті, що виходить на проспект. А у цей день я була дуже засмучена, і трішки раніше лягла спати. Бо якби я сиділа там, як завжди, до першої ночі та пізніше, то мене б у живих не було. З іншого боку, пощастило й в тому, що я пішла в туалет вночі. Бо після цього жахливого вибуху в нашому будинку, я побачила, що плита перекриття лежала просто на моєму ліжку, – каже Олена.

Жахлива трагедія у родичів загиблих. Серед них і Катерина – мати 23-річного Данила.  

Катерина, жителька Запоріжжя, фото авторки

– Як це було… Ну, секунда, вибух і все. І біля мене мій мертвий син”,каже Катерина, яка теж отримала поранення. Але на них жінка не звертає увагу, бо загибель сина й 20-річної невістки, яку знайшли під завалами пізніше, болить набагато більше за власні фізичні ушкодження.

На місці трагедії три дні працювали соціальні служби й психологи, які допомагали постраждалим. 

Юлія, спеціалістка з захисту дітей, фото авторки

– Складно морально, бо, ну, по-перше, це важко для кожного мешканця міста, бо так стається, що у когось тут були знайомі, хтось поряд жив, тому це важко взагалі для всіх містян. Звісно важко бачити ті наслідки, і людей у різному стані. Є ті, хто просто плачуть, і їх треба підтримати, є ті, хто розгублені. Ну, звісно, морально важка праця”,каже психологиня, спеціалістка з захисту дітей Юлія Тюріна.

Тієї ночі п`ятеро запоріжців загинули й п`ятеро отримали поранення.  

Вбивство української історії

Будинок, у який влучила російська ракета, знаходиться в історичному центрі Запоріжжя. І хоча життя людей не зрівняно більш вагоме за старі цеглини, не можна не сказати й про архітектурну складову. А саме вбивство російськими окупантами української історії.

Будинок середини 50-х років минулого століття був спроєктований відомим архітектором Георгієм Вегманом, власне, як історичні п`ятиповерхівки цього ж періоду в центрі міста.   

Роман Акбаш, запорізький краєзнавець, фото авторки

– Офіційно цей будинок не має статусу, тобто він не долучений до реєстру нерухомих державних пам`яток України. Але, я думаю, що це у нього було попереду. Просто так сталося, що це стара частина міста і тут мають офіційний статус будівлі, які створені до 1917 року.

Але подібні будинки знаходяться у центрі міста, у Вознесенівському районі. Ось вони там всі пам`ятники. Тобто можна сміливо сказати, що якби цей будинок стояв у центрі, то він давно би був державною пам`яткою.

Ті ж люди, що забудовували наш центр після війни, проєктували і його. Це Харківське відділення інституту “Міськбудпроєкт” під керівництвом видатного архітектора Георгія Вегмана, людини, яка спроєктувала нам увесь центр міста після Другої світової війни“, – говорить запорізький краєзнавець Роман Акбаш.    

Тож, за словами краєзнавця, цей будинок має історичну цінність. Він яскравий приклад архітектури повоєнних часів – до 1955 року, коли будували з шиком та надмірностями повоєнного необароко.

Ліпнина на зруйнованому будинку, фото авторки

Тут ми бачимо прикраси на колонах, щздоблені ліпниною також фронтони та еркери.

– Архітектори тоді переважно у південних містах робили от такі візерунки: фрукти, колоски. Як символ житниці Європи“, – підкреслює Роман Акбаш.

Це насправді втрата. Ну і треба звернути увагу, що цей будинок був побудований на місці будівель, які були зруйновані минулої війни. Тобто я бачу в цьому конкретний символ: тоді  тут нацисти все руйнували, а зараз оті люди, які кажуть у себе “можемо повторити”. Ну що ж, вони “повторили” (в лапках) і демонструють свою сутність. До них одні нацисти знищували, а зараз вже сучасні нацисти знищують наші будинки.

Втім, краєзнавець впевнений, що відновити запорізькі будинки, поруйновані росіянами, можна. Адже історія знає багато прикладів, коли майже у первісному стані були відновлені цілі міста, як, наприклад у Польщі чи Німеччині. Ба більше, історичні об`єкти відновлювали й у Запоріжжі – як ту ж першу міську електростанцію у районі майдану Волі: вона була значно пошкоджена, але її відбудували практично у первісному стані, як до 1943 року.     

– Сто відсотків з архітектурної точки зору цей будинок має цінність. І якщо його буде відновлено, то рано чи пізно його включать до реєстру нерухомих пам`яток України. Між вулицями Сталеварів та Миру майже такий же будинок стоїть тільки з баштою. Він вже вісім років, як державна пам`ятка, – говорить краєзнавець.    

Відбудова пошкодженого російською ракетою історичного будинку, фото авторки

Відбудова

Події цього жовтня нагадують неспокійний жовтень минулого року, коли ворог ледь не щодня обстрілював житлові будинки Запоріжжя.

Історичний будинок на проспекті Соборному російські окупанти обстріляли 6 жовтня 2022, а разом з ним ще два будинки поруч. Тієї ночі пролунало сім вибухів, загинули двадцять людей, десятки поранених.

– Ми просто нічого не зрозуміли. Настільки було погано. Настільки… Ну, от ти вийшов і все: тут палає, тут тобі земля дрижить, тут тобі “швидкі”, тут тобі всі приїхали – все. Ну, розумієте, не зовсім усвідомлюєш, що трапилося, – пригадує Галина, що мешкає в цьому будинку.

Перший день після вибуху російської ракети в будинку на проспекті Соборному 6 жовтня 2022 року, фото авторки

Квартира жінки зазнала руйнацій. А сусідній під`їзд був ущент зруйнований, в ньому загинуло 15 жителів, що мирно спали тієї ночі. Серед них одна дитина.       

Попри все, цей будинок відновлюють. Окрім того, що вже майже відбудовано зруйнований ворожою ракетою під`їзд, робиться утеплення всього будинку, відновлюється фасад, наново перекривається дах. Менш з тим, у дворі планують побудувати бомбосховище.

Пані Анотніна, квартира якої й досі зруйнована, пригадує ту ніч, як страшний сон. Їй пощастило 5 жовтня ввечері виїхати на дачу за місто.

Вид із поруйнованої квартири пані Антоніни, фото авторки

– Я ще ввечері думала, чи їхати на дачу, чи залишитись удома… Прийняла ванну й хотіла вже залишатись. Але потім мене як щось підштовхнуло їхати на дачу, то ввечері, напередодні трагедії, поїхала. З дачі я відчула, що щось трапилось і почула вибухи в місті. Я почала натискати телефон і не зрозумію, що відбувається – екстрений виклик натиснула, потім передзвонила до міста. Кажуть: “Антоніно, напевно ракета потрапила до твоєї хати”. Ну от приїхала… нічого немає. Дві спальні було. Все життя працювала, все сама купувала і все поруйновано. Тепер залишилася пенсіонерка, нікого в мене немає більше…” – ділиться пані Антоніна сумними спогадами.  

Отже, цей будинок 50-х років, що внесений до реєстру нерухомих пам`яток України, ззовні майже відновлено. Але внутрішні роботи ще попереду, адже, щоб заселити в нього людей, потрібно ще чимало зробити – від комунікацій до оздоблення.  

Двір історичного будинку, ремонтні роботи, фото авторки

Дехто каже, що слід було залишити ту діру від ворожої ракети, щоб нащадки ніколи не забували дії сусіда-агресора. Мовляв, ніхто не захоче жити на братській могилі. Втім, у військовій адміністрації підкреслюють, що відбудову захотіли самі жителі будинку, що вціліли.

Юрій Малашко – голова ЗОДА, фото з відкритих джерел

– По-перше, коли почалась реконструкція цього будинку, то мешканці саме тих квартир захотіли, щоб було відновлення. Більш того: вони надають свої пропозиції по розташуванню: що вони хочуть, щоб відновлювалось, в якому форматі і так далі. Я думаю, що люди повернуться – це обов`язково. Настане скоро мирне життя, – каже Юрій Малашко, голова запорізької військової адміністрації. 

На відбудову історичного будинку, що є пам`яткою архітектури, вже виділили 330 млн грн.

За даними військової адміністрації, за півтора року повномасштабної війни в Запоріжжі й підконтрольній частині ворожими ракетами зруйновано повністю або частково біля 500 багатоквартирних будинків та 5 тис. одноквартирних.

Заголовне фото – авторки.

Читайте також: Дім зі сміття: екоактивістка будує на Хмельниччині житло з уживаних матеріалів.

Avatar photo

Від Eva Mironova