У Запоріжжі почали встановлювати комбіновані модульні укриття – одна частина для сховку, а у другій розміщується торгова точка. Їх встановлять коштом підприємців, яких оберуть представники міськради. З одного боку, такі укриття – це точно краще, ніж взагалі ніяких. З іншого – є вірогідність, що питання самих укриттів в цьому процесі є вторинним, натомість же основна мотивація посадовців – узаконити чергові МАФи у центрі міста. За яким принципом встановлять ці укриття, з ким уклали перший договір і які подальші плани у міста – розповідаємо далі.

Безпека й бізнес

У прифронтовому Запоріжжі навіть на другий рік повномасштабної війни є проблема з укриттями. Так, ще влітку було визначено, що 53% укриттів у регіоні є непридатними. Відтак, місто почало укладати десятки договорів на ремонт приміщень під укриття та встановлення модульних споруд. У вересні в.о. мера Анатолій Куртєв анонсував також встановлення ще й комбінованих модульних укриттів:

“Ми звернулися з відповідною пропозицією до представників бізнесу. Під час нашого спілкування особисто запропонував їм сумісний проєкт щодо встановлення і обслуговування модульних обʼєктів, які складатимуться з 2-х частин – приміщення для сховища і місця для підприємницької діяльності”

Пізніше Куртєв додав, що у місті вже є близько 50 підприємців, які готові встановити такі укриття. Ми запитали про умови співпраці бізнесу з містом. 

Укриття з кавою 

Попри заяву Куртєва про значну кількість бажаючих, виявилось, що погодили поки що тільки одну споруду. Днями її почали встановлювати у центрі міста – на бульварі Шевченка. Це одне з найпопулярніших місць вздовж проспекту, де поруч і парк, і ресторани. 

В основі цього укриття буде торгова точка розповсюдженої в місті кавʼярні Coffee Art, яка працюватиме в одній частині споруди. Друга ж половина буде виконувати власне роль самого укриття, в якому розмістять лави для сидіння. 

Джерело: скріншот з відповіді на публічний запит авторки

Першою підприємицею, що отримала можливість встановити модульне укриття є Тетяна Нода. Жінка не є виробником таких конструкцій, замовила вона його у фірми “АЛД-Промстрой 2”.

Джерело: скріншот з відповіді на публічний запит авторки

Про цю підприємицю відомо не надто багато. Трохи більше року тому жінка шукала роботу офіс-менеджера з очікуваною зарплатнею у 15 тисяч гривень на місяць. Також підприємиця з таким ім’ям згадувалася у судовій справі щодо розміщення самобуду на території археологічного об’єкта (зона “Олександрівської фортеці”). 

Фірмою “АЛД-Промстрой 2” володіє Олексій Лебедєв – ексдиректор з капітального будівництва “Запоріжсталі”. Також він володіє й “АЛД-Проект”, що роками раніше отримувала міські підряди. Один з найбільш відомих – нагляд за реконструкцією площі Фестивальної. 

Як обирали підприємицю – алгоритм 

Підставою для встановлення цих споруд стало рішення міської ради. Що потрібно зробити? Підприємець має звернутися до Департаменту муніципального управління з заявою і документами. Потім впродовж 10 днів робоча група розглядає документи і дає свої висновки – погоджують підприємця, місце розміщення, строки тощо.

Джерело: скріншот з відповіді на публічний запит авторки

Після – бізнес має надати ще й сертифікати, що підтверджують якість споруди. У випадку Ноди – це будматеріали, бетонна суміш тощо. 

Втім, нерозкритою лишається саме бізнесова частина цього питання. Відтак, ми вирішили запитати про умови, адже очевидно, що не тільки місто отримає вигоду у вигляді встановленого укриття, але й підприємці отримають взамін можливість розмістити торгову точку в хорошому місці і, наприклад, здавати в оренду обраному бізнесу ці укриття. 

Цікаво, що відповіді на свій запит ми так і не отримали. Точніше, в якості відповіді нам надали звістку про те, що надати інформацію не можуть, адже вона не є задокументованою. Водночас у наступних відповідях Департамент посилався вже на рішення міськради, у якому прописано, що підприємець несе відповідальність за безпечність сховища, а також його обслуговування, але нічого не сказано про питання вигоди.

Оскільки зараз йдеться тільки про одну таку споруду, то говорити про якусь системність чи вибірковість не доводиться. Втім, переконані, що з часом, вже маючи інформацію про декілька таких точок в місті, ми зможемо дослідити це питання глибше.

Чому питання модульних укриттів є важливим – досвід Запоріжжя

Це перше укриття встановлюється силами самого бізнесу. Але в місті вже є модулі, на які витратили мільйони бюджетних коштів. І, судячи з попередніх заяв в.о. мера, місто планує замовляти також і додаткові споруди. 

Як вони використовуються? Часто перевірити це пересічним містянам просто неможливо. Адже, наприклад, у січні 2023-го на сайті міської ради опублікували інформацію про те, що у місті зʼявляться модульні укриття. На них тоді виділили 8,3 мільйона гривень. Однак згодом зʼясувалося, що деякі з них доступні лише для робітників комунальних підприємств. До відкритих же для решти громадян укриттів теж з’явилися питання. Основне полягає в тому, що ці укриття не завжди є придатними для сховку. Так, у спорудах мали бути вентиляція, ковдри й запаси води. Однак в реальності там є тільки лави, а через відсутність обслуговування – ще й сміття. 

Окрім цього, представники громадськості виявили низку відхилень від державних будівельних норм. Містяни вже написали скаргу щодо перевірки модульних укриттів, а також вимагають зробити повторну перевірку сховків та привести їх до вимог будівельних норм. 

Читайте також: Відбудова по-запорізьки: хаос, обурення і життя в зруйнованих квартирах

Авторка заголовного фото Катерина Клочко, фотокореспондентка  061