Культурним заходам на території окупованої частини Донецької області в українських ЗМІ приділяється відчутно менше уваги, ніж темі російської дезінформації та політичної пропаганди в регіоні. При цьому культурна політика в основному спрямована на закріплення цієї пропаганди – зокрема, в тому, що стосується героїзації бойовиків-терористів так званої “Донецької народної республіки”, а також на дедалі більшу інтеграцію “ДНР” в культурний простір Російської Федерації. Відчутну роль в цьому відіграють гранти кремлівського Президентського фонду культурних ініціатив.

Огляд офіційних повідомлень окупаційної влади, яка діє під егідою “Донецької народної республіки”, а також місцевих пропагандських ЗМІ, дозволяє виділити два основні напрямки регіональної культурної політики.

Один із них спрямований на увічнення пам’яті “Героїв ДНР”, що втілюється, наприклад, у перейменування вулиць окупованих населених пунктів або у присвоєння імен бойовиків різним закладам.

Метою другого напрямку є затягування регіону в російський культурний простір. Цей напрямок реалізовують різноманітно: і виділенням значних грантів “ДНР” від Президентського фонду Владіміра Путіна, і представленням анексованого регіону на всеросійських культурних заходах, і різноманітними акціями у самій окупованій частині Донецькій області.

Героїзація “бійців ДНР”

Цілком очікувано, що в умовах повномасштабної війни героїзація бойовиків так званої “Донецької народної республіки” є одним із головних напрямків не лише інформаційної, але й культурної політики окупаційної влади в Донецькій області.

В цьому сенсі можна згадати, наприклад, намагання увічнити пам’ять Володимира Жоги – колись водія, потім – першого заступника Арсена Павлова (“Мотороли”), а також хрещеного батька його доньки. Після ліквідації “Мотороли” Жога очолив так званий окремий розвідувальний батальйон “Спарта”, і вже в ході повномасштабної війни, 5 березня 2022 року, був убитий у Волновасі.

Володимир Жога / Фото novynarnia.com

Вшанування Володимира Жоги вийшло доволі багатогранним. 6 березня, на наступний день після його загибелі, президент РФ Владімір Путін нагородив його золотою зіркою “Героя Російської Федерації”. В культурному просторі так званої “ДНР” Жогу відзначали перейменуванням вулиці у Волновасі 18 березня 2022 року, відкриттям пам’ятника йому у Донецьку 26 травня 2022 року, присвоєнням його імені Палацу культури у Волновасі тощо.

Також Жога став центральним персонажем одного із найбільш курйозних культурних заходів на окупованій частині Донецької області за час повномасштабної війни – виставки портретів “Героїв ДНР”. В рамках цього дійства демонструвалися портрети самого Жоги, а також Олександра Захарченка, Арсена Павлова та інших (загалом – 18 портретів).

Портрет Олександра Захарченка / Фото dan-news.ru

Ось як цей культурний захід описувала керівниця “Російського центру” Єлєна Євсєєва:

“Учасники фестивалю стріт-арту “Народні герої Росії”, який проходив в рамках проєкту “Фестиваль сучасної російської культури”, написали портрети Героїв ДНР, які передадуть для організації виставок у 25 містах Республіки, приурочених до Дня прапора ДНР”.

Додаткові пояснення надав “директор Донецького республіканського музею” Геннадій Полянський:

“Презентація оригіналів картин відбулася в нашому музеї, репліки картин передадуть у кожне місто Республіки і там відкриють виставки, щоб люди могли знати своїх героїв”.

Возвеличення бойовиків “ДНР” та оспівування “війни за Донбас” стало також головною темою поетичної збірки проросійських поетів з окупованих територій Донецької та Луганської областей, випущеної у 2022 році – “ПоеZія російського літа” (в оригіналі – “ПоэZия русского лета”).

Зразком цієї поезії є, наприклад, такий вірш з описом нібито атак ЗСУ на цивільне населення (мовою оригіналу):

Они стреляли по донецким.
Они стреляли по луганским.
По сношенным пинеткам детским.
По каблукам и сумкам дамским.

Зрештою, героїзація бойовиків “ДНР” стала одним із елементів чи не головної культурної події для окупаційної влади Донецької області – участі у Міжнародній виставці-форумі “Росія” на початку листопада 2023 року.

На цій виставці був представлений стенд так званої “ДНР”, стилізований під гору вугілля. За повідомленням окупаційних ЗМІ, також на стенді була розташована платформа для створення панорамних фото, де відвідувачі могли сфотографуватися, зокрема, в образі “ополченця”.

Втім, ключовим аспектом участі “ДНР” у цій виставці була все ж не героїзація бойовиків, а інтеграція окупованої частини Донеччини в російський культурний простір. Цей напрямок в культурній політиці окупаційної влади також став дуже важливим за час повномасштабної війни, а надто – після рішення російської влади щодо анексії Донецької області.

Інтеграційний курс культури

У 2023 році, після того, як російська влада прийняла рішення про анексію окупованої частини Донецької області, ціла низка культурних заходів у так званій “Донецькій народній республіці” була спрямована на укріплення цієї інтеграції. Вищезгадана участь у виставці-форумі “Росія” була лише одним із них.

Значну роль в цьому процесі відіграє путінський Президентський фонд культурних ініціатив, який виділяє гранти для регіонів на проведення культурних заходів. Цього року “ДНР” потрапила до топ-10 лідерів за затвердженою сумою грантів від Президентського фонду Путіна. Це явно свідчить про намагання Кремля закріплювати якомога більше зв’язків із анексованим регіоном.

Прикладом культурних ініціатив, на які виділяються гранти, є проєкт мультфільму “Донбас – колиска народів”, який має бути присвячений історії регіону. Його мають спільно реалізовувати “Донецький республіканський краєзнавчий музей” та іркутська мультиплікаційна студія “Форсайт”. За повідомленням окупаційного ЗМІ “Донецьке агентство новин”, одним із міст, де планують показати мультфільм, стане Волноваха – місто, окуповане вже в ході повномасштабної війни. Також планується показ у Маріуполі.

Зруйнований будинок у Волновасі / 24tv.ua

Також у серпні 2023 року “Донецька народна республіка” активно долучалася до святкування Дня прапора РФ – ще одного заходу, спрямованого на зближення окупованої частини Донецької області і Російської Федерації.

В рамках цього святкування мешканці Горлівки відтворили в комп’ютерній грі Minecraft копії Собору Василія Блаженного, Кремля і Цар-Гармати в Москві, Зимового палацу Санкт-Петербурга і Керченського мосту.

Путінська партія “Єдина Росія” теж долучається до культурних заходів, спрямованих на інтеграцію “ДНР” до складу Росії. Так, для відзначення анексії регіону Російською Федерацією Донецьке регіональне відділення партії Кремля організувало у так званому “Мангуському муніципальному окрузі” висадку 15 тисяч дерев червоного дуба у вигляді геогліфу “МИРАЗОМ” (в оригіналі – “МЫВМЕСТЕ”).

Керівник фракції “Єдиної Росії” в “Народній раді ДНР” Валерій Скороходов пояснив, що геогліф “стане відображенням нашої єдності на віки, міцної, як міцний сам дуб”.

Висадка дерев у “ДНР” / Фото dan-news.ru

Висновки

Культурна політика в окупованій частині Донецької області, в цілому, спрямована на посилення і закріплення напрямків, які реалізовують в інформаційній політиці і пропаганді. У них також ідеться і про героїзацію та міфологізацію бойовиків “ДНР”, і про дедалі більшу інтеграцію окупованого регіону із Російською Федерацією.

Культурні заходи часто можуть видаватися невибагливими, однак наполегливе повторення в них ключових меседжів інформаційної політики, спрямованих на населення окупованих територій, додає цим меседжам додаткової ваги і вкорінює їх в регіоні.

Вплив такої “м’якої сили” на населення Донецької області не є добре вивченим. Однак наполеглива міфологізація “боротьби ДНР” та інтеграція в російський культурний простір може мати не менш значні наслідки, ніж значно краще досліджена політична пропаганда.

Читайте також про ключові месиджі пропаганди у “ДНР” під час повномасштабної війни.

Заголовне зображення – “Донецьке агентство новин”.

Avatar photo

Від Danylo Mokryk