Безумовно, війна стала викликом для буковинських жінок-підприємиць. Тож як в умовах кризи працює їхній бізнес і чи є тут місце для успішних стартапів?

Бізнес: чоловіки чи й жінки?

З огляду на живучі гендерні стереотипи, на «скляну стелю» в кар’єрному зростанні розпочати власну справу жінкам непросто. І не лише в Україні. Нагадаємо вражаючу новину про те, що британський телеканал заплатив різні гонорари чоловікові та жінці за участь в одній телепрограмі. Жінці за інтерв’ю запропонували 75 фунтів стерлінгів, чоловіку — 200. Найсумніше, що ефір був на тему упередженого ставлення до жінок. Такий gender gap в оплаті праці у світі становить до 13,6%. В Україні — 18,6%. А ще у 2015 році цей показник був на рівні 26%. Ми змінюємося, але повільно. 6,5 років — саме стільки часу за все життя жінки в середньому працюють безплатно, будучи офіційно не оформлені роботодавцем.

Яка ж ситуація у регіонах, зокрема на Буковині? Як і в Україні, у нас зберігається стійкий гендерний розподіл щодо професійної зайнятості. Чоловіки більше реалізуються у страховому бізнесі, будівництві, сільському господарстві, фінансовій сфері, сфері управління. Це апріорі більш прибуткові сфери. Жінки ж — у готельному бізнесі, в торгівлі, в побутовому обслуговуванні. Їм важче почати власний бізнес, адже, крім роботи, на них традиційно покладаються й побутові обов’язки: гендерний стереотип про жінку як «берегиню родини» доволі стійкий.

Власна справа як альтернатива найманій праці

Як же долають ці упередження жінки на Буковині? Не в останню чергу через власні стартапи. Варто зазначити, що нині у Чернівцях з’являється все більше жіночих бізнес-ком’юніті та хабів, які є платформою для взаємодії, комунікації, отримання потрібних бізнес-навичок, налагодження жіночих ділових контактів і стимулом до кар’єрного зростання. Один із них – центр громадської активності «Синергія». Виконавча директорка Наталія Батракова розповідає, що зараз реалізується проєкт, підтриманий французькою гуманітарною структурою “Acted Ukraine”, мета якого — розширення економічних прав і можливостей жінок:

Ми проводимо тренінги офлайн, їздимо у громади — в села, у містечка. Співпрацюємо з центром зайнятості, звідки до нас приходить частина жінок, які шукають роботу. Деякі з них реєструються на наше навчання самостійно. Працюємо з жінками-переселенками. До нас звертаються жінки, які вже мали досвід підприємницької діяльності, але через війну мусили згорнути власний бізнес. Є ті, хто хоче вперше спробувати себе у власній справі. Кажемо їм: ваш бізнес – це ідея, час якої настав.

Центр проводить і тренінги в онлайн форматі. Це короткотривалі сесії, які допомагають жінкам у саморозвитку та самореалізації. Для цього запрошують професійних тренерів розповісти про основи підприємництва, створення робочого місця, тонкощі оподаткування. Тренерами є податківці, представники мережевого маркетингу. Вони навчають фінансової грамотності, розповідають, як формується фінансова «подушка безпеки». Це дуже практичні речі.

Інформації нині багато, кожен може знайти в онлайн, але краще вчитися на практичних прикладах, на життєвих ситуаціях — так зрозуміліше починати щось своє. Сама Наталка теж корпоративний бізнес-тренер. За сприяння міжнародної організації з міграції та регіональних центрів зайнятості «Синергія» провела цілу серію тренінгів з розширення економічних можливостей жінок і дівчат, видала немало грантів для започаткування власної справи. Підтримку отримали жінки різного соціального статусу та віку, навіть пенсійного чи передпенсійного. Допомагали жінкам-ВПО, членам їхніх сімей, загалом жінкам у складних життєвих обставинах. Традиційно у кожній хвилі заявок половина переможниць — саме жінки.

Учасниць навчають менеджменту, оподаткуванню, маркетингу, пошуку джерел фінансування. Після проведення чотири-п’ятиденного навчання вони здійснюють пошук власної бізнес-ідеї, консультуються з тренерками з планування підприємницької діяльності, пишуть свій бізнес-план. Наступний крок — захист проєкту. А далі — закупівля інструментів та обладнання для роботи. Додатково жінкам надали доступ до 1000 годин консультацій з різних аспектів бізнесу, фінансової грамотності, фінансового планування та комп’ютерної грамотності.

«ВОНА хаб» як можливість у бізнесі

Аналогічно працює жіночий бізнес-клуб «Ladies Business Club» – це також об’єднання жінок-підприємиць задля спільного розвитку, навчання та самореалізації. На сьогодні сюди входять 30 успішних жінок, за ініціативи яких реалізовано понад 120 бізнес-проектів. Для підтримки тих, хто постраждав від домашнього насильства, відкрито кар’єрний центр «ВОНА хаб», який допомагає жінкам з навчанням і працевлаштуванням. Тут індивідуально оцінюють потреби й можливості кожної людини та допомагають побудувати персональну стратегію розвитку. На онлайн-платформі центру жінки записуються на безкоштовну консультацію до кар’єрного радника, отримують індивідуальні поради, подають заявки на безкоштовні курси, тренінги, вебінари.

Альона Атаманюк, перша заступниця начальника Чернівецької ОВА, називає кращі заходи:

За підтримки нашого Департаменту регіонального розвитку на базі кар’єрного хабу «Вона» проведено тренінг на тему «Грант як один з інструментів залучення фінансування». Також відбувся бізнес-тренінг для кар’єрних радниць, присвячений розвитку бізнес-навичок, щоб максимально ефективно допомагати жінкам створювати та розвивати власний бізнес. Участь у тренінгу взяли представниці локальних хабів з Києва, Одеси, Львова, Ужгорода, Луцька та Чернівців, а також кар’єрні радниці та експертки національного «ВОНА хаб».

Бізнес-старти у рамках «U&WE Hub»

У липні 2023 року в Чернівцях розпочав роботу офлайн-хаб з розвитку жіночого підприємництва «U&We Hub». Це ще одна платформа для навчання, обміну досвідом і нетворкінгу зацікавлених у розвитку власної справи жінок або тих, хто тільки планує розпочати бізнес. Хаб проводить освітні заходи на бізнес-теми, залучає успішних підприємиць, місцеві компанії, експертів з різних галузей для підтримки та обміну досвідом. Всі ці активності є безкоштовними для всіх жінок у громаді.

За період функціонування хабу, – розповідає Альона Атаманюк, – проведено два потоки навчальної програми з підприємництва. 37 жінок узяли участь у навчанні, реалізовано 13 відкритих навчальних офлайн-подій. 88 жінок взяли участь в опитуванні щодо потреб підприємиць Чернівецької громади. Понад 180 жінок взяли участь у різних навчаннях, організованих хабом з липня по жовтень 2023 року. Локальне ком’юніті активних підприємиць зростає і на сьогодні вже 157 жінок долучилися до спільноти у Facebook, і ще 130 – регулярно дізнаються про актуальні події у Telegram каналі «U&WE Hub Чернівці».

До речі, Буковина одна з перших відкрила U&WE-центри. Поки що вони працюють лише в чотирьох громадах України: Гощанській, Івано-Франківській, Чернівецькій та у Броварах.

Війна внесла корективи

Так, «Синергія» починалась як центр захисту малого бізнесу. А потім розпочалася війна, в області з’явилися переселенки. Довелося розширювати цільові групи. З 2014 року Наталка Батракова як радниця з гендерних питань висунула ідею: будемо працювати саме з жінками, підвищуючи їх економічну спроможність, вони більше потребують консультацій у порівнянні з чоловіками. За перші три роки допомогли зареєструватися 118 підприємцям: наполовину — жінкам та чоловікам, оскільки в проєктах, які реалізовували, враховували гендерний баланс. Зараз повністю перейшли на підтримку бізнес-стартів жінок. Після повномасштабного вторгнення центр почав працювати з більшою кількістю переселенок, адже на Буковині 15% мешканців – це ВПО.

Якщо реалізовуємо суто жіночі проєкти, то дотримуємося балансу: половина місцеві жінки — половина переселенки, – розповідає пані Наталка.

Новим напрямком стала робота з релокованим бізнесом. На Буковину, за даними Опендатабот, переїхало 78 підприємств. Жінки-підприємиці, які працювали в Харківській, Херсонській, Запорізькій областях, вивезли обладнання та потребували інформаційної підтримки на новому місці. Водночас війна загострила проблему зайнятості та працевлаштування ВПО. В області, на думку тренерів центру, стосовно жінок-переселенок, на жаль, працюють стереотипи: брати їх невигідно, бо це короткочасна інвестиція, на півроку-рік. Вони повернуться, а бізнесу треба в них вкладатися. У жінок-ВПО невирішені проблеми з підтвердженням стажу, бо одного запису в трудовій книжці недостатньо, наприклад, для пенсійного фонду. Війну та економічну нестабільність жінки вважають головним викликом для своєї справи.

Бізнес-програмам для жінок треба більше розголосу

У бізнес-консультаційному центрі «Коло жіночої синергії» переконані: треба більше інформації про освітні програми для жінок. Через Чернівецький обласний центр зайнятості можна отримати ваучер на освоєння іншої спеціальності, здобуття іншої освіти — там розповідають про це, але цього замало. Як кажуть бізнес-тренери, лиш з’явиться більше такої інформації, одразу приходять зацікавлені. А потім знову наступає період затишшя.

Сьогодні працює єРобота, можна через Дію оформити заявку — подати свою бізнес-ідею, описати з усіма розрахунками — і комісія розгляне її та надасть грантові кошти на реалізацію. Але обов’язкова умова — створення робочих місць, мінімум два. Для стартапу надається 250 тисяч гривень. Це непогані початкові умови, щоб розвиватися, – вважає Наталка Батракова.

Нам демонструють, як просто в Дії зареєструватися ФОПом. А також цифровий додаток сприяє залученню дружин ветеранів до розвитку власної справи. Важливо, щоб усі жінки могли користуватися цифровими технологіями — це збільшує шанси на працевлаштування.

Обласна військова адміністрація повідомляє, що на Буковині впродовж минулого року через єРоботу жінки подали 177 заявок на отримання грантів, що становить 44% від загальної кількості. 59 жінок, а це половина з них, перемогли, зокрема 5 жінок-ВПО. За цей рік на мінігранти уже подалися 294 жінки (54,1% від усіх заявок). 100 жінок (51%) отримали позитивне рішення, з них 4 переселенки.

Якими ж є жіночі стартапи?

Завдяки тренінгам на Чернівеччині започатковані бізнеси, які отримали гранти і розвиваються. Альона Атаманюк підтверджує:

У вересні в кар’єрному бізнес-хабі «ВОНА» жінки-підприємиці захистили свої бізнес-ідеї перед журі. За підсумками перемогла Григоренко Ольга з проєктом «Клінінгова фірма». Вона отримала грант від хабу в розмірі 10 000 грн, який зможе витратити на бізнес-консалтинг, допомогу з оптимізації власної ідеї або часткове покриття витрат згідно бізнес-плану.

У Вижниці свою справу при підтримці «Синергії» відкрили дві жінки старше 60-ти років. Прослухали тренінг і реалізували ідею: вирощування курей. Є жінки, які отримали обладнання для сироварні і почали працювати. Агротуризм і гастротуризм стали супутніми видами діяльності. Одна з жінок відкрила ювелірну справу. Жінки запускають швейне виробництво — ательє з ремонтом та індивідуальним пошиттям. Такий ремонт користується попитом, бо впала купівельна спроможність населення, тож послуги з перешиття одягу — це та ніша, звідки можна почати. Популярними є інтернет-продажі, де реалізуються ті, хто вміє працювати з цільовими аудиторіями.

Бізнес-ідеї в основному генерують з прив’язкою до потреб мешканців різних територіальних громад. Так, у Сторожинецькій громаді виявили, що є багато вільних пропозицій у сфері клінінгу, доглядової праці, транспортних перевезень, соціального супроводу і послуг. На місцевий ринок орієнтувалися, розробляючи бізнес-ідеї в Мамаївській громаді, у Кіцманській, Недобоївській, Герцаївській і Чернівецькій.

Кожна громада має свої ресурси, тож ми допомагаємо місцевим жінкам і жінкам ВПО знайти свою нішу для бізнесу чи самозайнятості. Це важливо завжди, а в час війни – і поготів, – вважає фахівчиня Вікторія Роскрут.

Жінки розвиваються в умовах війни і вже реалізовані стартапи сплачують податки до місцевих бюджетів. Підприємиця Ілащук Ганна розповідає:

Завдяки тренінгам я, перебуваючи в декреті, змогла знайти себе у приватній справі. Мені допомогли з написанням грантової заявки і я отримала 36000 грн для закупівлі обладнання. Тепер займаюся улюбленою роботою — манікюрним бізнесом. Працюю вже п’ять років. Війна впливає. Приблизно третина клієнтів виїхала з України, але попри те навіть за складних часів наші жінки хочуть виглядати привабливо.

Підприємиця Ольга Томнюк започаткувала виробництво товарів для наймолодших: дитячі мобілі, розвиваючі ігрові килимки, м’які іграшки:

Тренінги дали зрозуміти, з чого починати свою справу. Нам розповіли багато інформації щодо рахунків, навчили правильно розраховувати час, витрати на матеріали, кожен з учасників поділився своїм досвідом. Я задоволена, що відвідала їх. Це надзвичайна підтримка і нові знання. Рекомендую всім початківцям подаватися на тренінги, де надають безкоштовну і доступну інформацію. Грант у 38000 грн, який я отримала, здійснив мою мрію: я завжди хотіла шити іграшки для діток. Але для того, щоб починати шити, потрібні кошти, аби закупити матеріали й обладнання. Грант мені в цьому допоміг. Зараз я почали виготовляти дитячі мобілі, тренажери для немовлят, іграшки в коляску, тримачі для пустушки та гризунці. Це все ручна робота, ми шиємо з екологічних матеріалів, не використовуємо жодних шкідливих пластмас. Я мрію спробувати відшивати дитячі матраци. Замовили оверлок-машину під це. Все реалізуємо в інтернеті. Плануємо запустити рекламу товарів в інстаграмі та фейсбуці. Я дизайнерка одягу, то може надалі будемо шити й одяг для дітей.

Ольга підтримує початківців:
На мою думку, найбільші труднощі – це перебороти страх і сумніви. Потрібно вірити в себе і свої можливості, адже з часом все виходить. Я – мама в декреті, але переборола страх і сумніви для того, щоб почати роботу і втілити свою мету. Труднощі будуть завжди, потрібно їх не боятись, а вміти з ними справлятись.

Скріншот: Ukrainian Women Entrepreneurs – дослідження жіночого підприємництва в Україні в умовах повномасштабної війни (2023)

І про перспективи

У жовтні на Буковині проведено жіночий бізнес-форум «LadyFest», у якому взяли участь діючі підприємиці та ті, які лиш мають намір започаткувати власну справу. На одному майданчику жінки ділились інструментами та бізнес-інсайтами, реальними кейсами та практичними знаннями ведення успішної підприємницької діяльності. Результатом такої роботи має стати успішна, фінансово незалежна жінка, яка прагне самореалізації.

А загалом розвиток жіночого підприємництва уповільнить зубожіння населення внаслідок війни, сприятиме подоланню бідності, підвищить фінансову стабільність країни в цілому. Дослідження Глобального інституту McKinsey показало, що просування жінок у бізнесі може додати у світову економіку 12 трлн. доларів до 2025 року. Цього можна досягти, і починати, безумовно, слід на локальному рівні.

Заголовне фото надане авторці ГО “Синергія”.

Читайте також: Економічна безпека: як справляються з викликом жінки в умовах війни?