Священик УПЦ МП відмовився відслужити службу разом з капеланами УПЦ і не віддав шану загиблому землякові

Громада втратила молодого воїна

Ця драма розігралася в невеликому буковинському селі Вербівці на Заставнівщині. У запеклому бою з російськими окупантами загинув 24-річний Дмитро Чайка. Як і належить захисникові України, проводжали його до рідного дому бойові побратими. Уповноважені військові мали передали співчуття рідним від Президента України. Для родини, для села — це велика втрата. Розділити її тягар та провести воїна в останню путь зібралося багато людей. Земляки на колінах зустріли загиблого.

Фото з соцмереж

Сайт Заставнівської міської ради висловив рідним щирі співчуття:

На превеликий жаль, громада втратила молодого воїна, Україна — патріота, сміливого захисника, а родина — найдорожчого сина, брата… Нашій скорботі нині немає меж… Розділяємо з батьками цей невимірний біль втрати. Дмитрові було тільки 24… Цвіт української нації. Молодість, сила, надія… Втрачаємо найкращих… Вічна пам’ять і вічна слава Герою, що віддав своє молоде життя за Україну, за кожного з нас”.

Перед Героєм не відкрили двері храму

І от тіло бійця привезли в рідне село. Однак місцевий священик о. Василь Глинський, який є служителем УПЦ МП, та його паламар замкнули храм. Для того, щоб до нього для відспівування не занесли місцевого Героя, якого приїхали ховати військові капелани. Церковні розпорядники проігнорували прохання батька й матері відкрити церкву і заборонили взяти потрібні для похорону речі: ноші та церковні хоругви. Панотець не дозволив заносити у храм тіло загиблого. Розцінив не гідним для себе встати поруч з отцями української православної церкви та брати участь у відспівуванні українською мовою.

Християнський обряд провели священники-капелани УПЦ, які знайшли для рідних слова розради. Попрощатися з молодим Героєм прийшло чи не все село. Мабуть, єдиним, хто не прийшов віддати шану Дмитру та підтримати батьків, був о. Василь.

Згорьована сім’я — батько Юрій, мати Оксана та сестра Марічка — звернулася зі скаргою до старости села Вербівці Богдана Семенка та голови громади Василя Радиша. Ті, у свою чергу, викликали священика разом з паламарем для з’ясування такої поведінки. На питання, чому вони закрили храм і чому не прийшли на похорон, о. Василь відповів:

“Я боявся, аби вони не забрали у мене церкву, бо вони прийшли її забрати. Тому я і не відкрив!”

Розмову записали на відео.

Скрін з відео

Громадська активістка Аліна Ткачук коментує:

“…слід зазначити, що кожна релігійна споруда в селі є надбанням усієї громади, яку будували діди-прадіди. А священик є лише тимчасово прикомандированим і в ніякому разі не має права замикати церкву від людей, а тим більше полеглих героїв. Те, що московський піп виявився ідейним колаборантом, який агресивно висловлюється проти української мови й України, я взагалі мовчу… Все відео видно, як тих два колаборанта при розмові звиваються, як в’юни на сковорідці”.

Священик УПЦ о. Назарій Краснодемський також неприємно вражений поведінкою колеги по сану:

“Після похорону отець Василь у відео зверненні пояснив свою відсутність тим, що його не запросили на похорон. Начебто батько Дмитра Чайки заборонив. Чи ж так це було насправді? …Панотець раз по раз зривався на крик та погрожував родичам героя Божою карою. Ніби вони мало горя зазнали. Окрім того — цей священик, який понад 20 років служить у Вербівцях, який Слово Боже має нести до людей, навчати правди та бути взірцем християнських цінностей, дуже специфічно трактує релігійні канони та негативно відгукується про Україну в той час, коли кращі сини і доньки нашої держави віддають за неї свої життя”.

Голова громади Василь Радиш звернувся до односельчан:

Я був не просто здивований, а вражений поведінкою священика о. Василя. Багато хочу сказати, але промовчу через повагу до того Героя, якого поховали, до його батьків. На мою особисту думку, о. Василь виступає як провокатор. Можливо, вони пробують: пройдуть чи не пройдуть такі речі. Маленьке село, як вийде… Проковтне народ? Як відреагує? На місці священика я зробив би, як пише релігійне право. Звертаюся до людей: об вас витерли ноги! Я готовий йти до кожної хати, переконувати. Але розумієте: ми за своє маємо просити!? Люди, схаменіться! Бо москаль прийде до вас до порога, до кожного. Забере ваших дітей, молодих дівчат, жінок. У голові не вкладається, щоб священик так повівся з батьками загиблого. Хотілося б, щоб він вибачився перед ними”.

Скрін з відеозвернення

Громада перейшла до ПЦУ

Не проковтнули! Громада Вербівців зібралася та ініціювала перехід з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України. Рішення ухвалили одноголосно. Зокрема, коли члени комісії запитали, хто “за” — піднявся “ліс” рук. Зауважили: “Легше порахувати, хто проти”. Але проти переходу з УПЦ МП до ПЦУ не виступив жоден. “Рішення ухвалене одноголосно!” – повідомили члени комісії і ці слова люди підтримали гучними аплодисментами.

Скрін з відео (Фейсбук)

“Бог буком не б’є! Московського попа, який так боявся втратити паству і Церкву, яку годував двадцять років гундяївськими наративами, пошлють за московським кораблем. Ця історія слугує прикладом для всіх громад, які ще потакають московським прислужникам!”

– прокоментувала Аліна Ткачук.

Це друга громада на Буковині з початку повномасштабного вторгнення, яка вирішила перейти з підпорядкування УПЦ МП до УПЦ. Першою була громада села Хлівище.

Нагадаємо, ряд місцевих громад в Україні уже заборонили у себе діяльність московських церков. На Буковині аналогічно об’єднання “Покрова” закликало владу зупинити діяльність УПЦ МП на території області.

Читайте також про російську пропаганду на Запоріжжі у матеріалі “Одін народ, єдіная вєра” та інша російська пропаганда на території Запорізької області.