З 24 лютого в Чернівецькій області шукали прихисток десятки тисяч внутрішніх переселенців. Частина людей винаймали житло самостійно, хтось оселився в школах, дитячих садочках та гуртожитках навчальних закладів. Для більшості такий варіант це тимчасовий вихід з ситуації. А з початком підготовки до нового навчально року питання житла для частини людей стало знову актуальним. Проте, в одній з шкіл переселенці, які потребують житла, можуть оселитися попри початок навчання

Проєкт “Дах для переселенців” передбачає не лише прихисток та створення умов для проживання, а й допомогу з пошуком роботи, навчання та дозвілля для дітей, а також інтеграція та соціалізація для внутрішньо переміщених осіб. Переваги в отриманні житла надають жінкам з дітьми, каже виконавчий директор організації “Справа Кольпінга в Україні” Василь Савка.

“Проєкт передбачає поселення, підтримку та супровід до 60 осіб, які вимушено покинули свої домівки. Ми спочатку собі ставили за мету, що будемо допомагати в першу жінкам з дітьми. Люди до цих пір мешкали в школах чи гуртожитках, хто де. Це не означає, що ми не приймаємо чоловіків, але для чоловіків час проживання більш обмежений”.

Спальня у прихистку: Фото: “Подробиці”

Оселитися бажаючі можуть на три місяці. Такий термін установили для жінок та дітей, для чоловіків за потреби житло надаватимуть на два-три тижні. 

“Ми сподіваємося, що війна закінчиться, ми дуже хочемо перемоги, але термін потрібно було вказувати. Це створює в людей розуміння, що є три місяці, за цей час потрібно знайти роботу, житло, і не чекати безкінечно дотацій. Я думаю, що це правильно”,

– каже директорка школи №3 Галина Фурдига

“В країні біда…”

Прихисток облаштували в Чернівецькій школі №3.  В приміщеннях, які не використовували для освітнього процесу. Проект ініціювали директорка школи Галина Фурдига та громадська організація “Справа Кольпінга в Україні”. 

“В країні біда, внутрішньо переміщених людей багато, і на першому поверсі у нас не було освітнього процесу, це була скоріше адміністративна частина. Ми подумали, що могли б його віддати людям, але за умови, що потрібно було зробити ремонт у приміщеннях, бо вони були в поганому стані. Дві майстерні пустували, в одній майстерні ми шили для воїнів аптечки, а друга столярна майстерня була зачинена. Саме ці три кімнати можна було спокійно віддавати, щоб там мешкали переселенці”.

“Кожна людина буде забезпечена всім необхідним”

У приміщеннях зробили ремонт та створили необхідні умови для проживання. Фінансували проект фонд Renovabis, Данська рада у справах біженців та організація Kolping International.

“Кожна людина в прихистку буде забезпечена всім необхідним. Ліжко, тумбочка, місця для зберігання речей. Гардеробу для верхнього одягу ми спочатку не передбачили, але зараз шукаємо можливості для цього. Також ми зробили невеличку кухню. Там є електроплити, мікрохвильові печі, мультиварки. Це буде спільна кухня. Побутову техніку для кухні закупили. Зробили дві вбиральні: чоловічу та жіночу, а також душові кабіни. 

Для того, щоб оселитися в центрі потрібно заповнити відповідну форму. Зараз уже поселили більше 40 людей. За словами Галини Фурдиги, це ті, хто жили в інших навчальних закладах. Однак, місць для всіх бажаючих може не вистачити. 

“Не знаю, чи всі зможуть потрапити”

“Школи відкриваються, бо починається освітній процес. Тому, в основному це люди, які переселилися звідти, відсотків 80 з цих шкіл ну і 20 відсотків заповнили форми ті люди, які зараз переселяються [лише приїжджають до Чернівців]. Не знаю, чи всі вони потраплять. Залежно від того, скільки буде дітей, бо ми в першу чергу орієнтуємося на родини з дітьми”. 

Окрім надання тимчасового житла, передбачені різні можливості для внутрішньо переміщених осіб. Для дітей зробили комп’ютерний клас, дорослим допомагають працевлаштуватися. 

“В нас при ресурсному центрі створено агенцію працевлаштування. Ми займаємося посередництвом між роботодавцями та переселенцями. Це почали робити нещодавно, але 5 людей вдалося працевлаштувати. Зараз плануємо проводити декілька курсів по перекваліфікації, бо є запити з різних швейних майстерень на швей. Тобто будемо також навчати людей”. 

Заняття з вивчення англійської мови. Фото: Facebook kolpingcv

“Ресурсний центр з 2019 року займається жертвами війни та переселенцями, також ми допомагали ветеранами АТО та ООС. Тому, ми будемо надавати і психологічні і соціальні послуги і освітні послуги для дітей. Створили кімнату для комп’ютерних курсів у школі. Закупили комп’ютери, щоб діти могли навчатися”, – додає Василь Савка

Соціальна пральня. Фото: Facebook kolpingcv

Це не перший спільний проєкт школи з організацією Кольпінга. Розпочали співпрацю ще на початку повномасштабного вторгнення. Раніше, спільно організовували обіди для переселенців, а також зробили соціальну пральню на базі школи №3. 

Читайте також: «Варто зрозуміти, що це не магія»: як фонд «Рокада» допомагає переселенцям на Волині