З початку серпня в Україні все частіше почали згадувати про коронавірус. Хвороба, яка ніби зникла з початком війни, почала все більше про себе нагадувати. Наприкінці минуло тижня нас облетіла новина, що Хмельниччина третя в Україні за рівнем цього захворювання.

Поряд із згадкою про збільшення кількості осіб, які хворіють на COVID-19, регулярно почали з’являтися заклики від посадових осіб – вакцинуватися. Однак ті, хто навіть би хотів зробити чергове щеплення, зустрілися з новим викликом – відсутністю всіх видів вакцин на Хмельниччині і в Хмельницькій територіальній громаді. Про це сьогодні поговоримо детальніше.

Отримання вакцини

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) у межах міжнародної ініціативи COVAX доставив в Україну 400 тисяч доз мРНК-вакцини проти COVID-19 Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech. Про це сам фонд повідомив ще 19 вересня. За інформацією фонду, перша партія, 500 тисяч доз, модернізованої вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech була доставлена в Україну ще 23 липня 2022 року. Також 4 серпня ЮНІСЕФ у межах COVAX доставив 100 тисяч доз вакцини Janssen (Jcovden). Там також заявили, що вакцина з останньої партії була розподілена та доставлена Міністерством охорони здоров’я в 23 області України та місто Київ.

Залишки вакцини на Хмельниччині

Якщо говорити про вакцину Janssen (Jcovden), то її дійсно доставили в регіони і наразі нею можна вакцинуватися в багатьох пунктах вакцинації Хмельниччини. Станом на 19 вересня на залишках було ще 480 доз. Жителі Хмельниччини почули посадовців і почали вакцинуватись наявними вакцинами, оскільки на 1 вересня вакцини Janssen (Jcovden) було 1 375 доз, тобто на 895 доз більше.

Найбільші залишки в пунктах вакцинації вакцини CORONAVAC. Станом на 19 вересня було 31 692 дози (на 1 вересня – 23 497 доз). Наразі це найдоступніша вакцина.

Якщо ж говорити про Pfizer, то після оприлюднення інформації про те, що вона надійшла в Україну і була розподілена по областям, запанувала тиша. Люди звертались до своїх сімейних лікарів і їх записували в чергу. До цього часу люди чекають на свою чергу вакцинації Pfizer.

Хмельниччина отримала невелику партію Pfizer

28 вересня начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Борис Ткач розповів, що нова партія вакцин «Comirnaty» (Pfizer) надійшла у Хмельницький 26 вересня. Місто отримало 1 140 доз. Хмельницька область загалом же отримала понад 5 850 доз.

«Цієї кількості для нашого міста замало. Ми очікували на значно більшу партію. Тому отримані дози «Pfizer» уже закінчуються. Однак у місті є вдосталь вакцини «CoronaVac», — прокоментував ситуацію для сайту «Є» Борис Ткач.

За словами посадовця, отримані дози були розподілені по всіх амбулаторіях – Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1 отримав 540 доз, а Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги №2 – 600 доз.

Зміни поглядів МОЗу в рекомендаціях щодо вакцинації

Поряд з тим, досить нещодавно Міністерство охорони здоров’я своїм наказом запровадило важливі зміни щодо вакцинації проти COVID-19 в Україні. За інформацією пресслужби МОЗ, другу бустерну дозу від COVID-19 дозволили робити усім повнолітнім. Особливо її рекомендують робити людям, які мають хронічні захворювання або досягли 60-и років. Відтепер робити таке щеплення можна через щонайменше чотири місяці після отримання попередніх ін’єкцій.

А людям, які щеплювалися препараторами «Comirnaty» (Pfizer), «Moderna» чи будь-якою іншою вакциною, дозволили використовувати для бустерних доз «CoronoVac».

Однак, коли вакцинальна кампанія лише стартувала, головною рекомендацією того ж Міністерства була теза: “Найкраща вакцина – це та, яку ти можеш отримати прямо зараз”. Водночас на початку цього року, коли мова пішла про бустерні дози, то рекомендації були дещо іншими – для бустерного щеплення віддається перевага мРНК-вакцинам. Це такі вакцини, як-от Pfizer та Moderna. А також були ще вужчі рекомендації наприклад, якщо перші дві дози у вас інактивованою вакциною Coronovac, то бустерну радять робити саме Pfizer. І це, згадаємо, було тоді, коли в Україні не було вже жодних проблем із вакцинацією мРНК-вакциною Pfizer.

Тоді ж Голова комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації Михайло Радуцький заявляв, що все ж таки для бустерної дози краще використовувати мРНК вакцину.

Ми зараз ведемо перемовини з виробником Coronavac. Вони самі не впевнені. Тобто вони ще не кажуть, що їхньою вакциною можна робити третю дозу. Там питання ще є“, – зазначив голова комітету

І тут ситуація: в Україні на залишках саме вакцина Coronavac і у вересні і МОЗ кардинально змінює свої рекомендації. Отримавши нову партію вакцини Pfizer ще 19 вересня, МОЗ не розподіляє одразу  її повноцінно на регіони, а надає лише незначну кількість. До прикладу, Хмельниччина отримала лише 5 850 доз наприкінці вересня, які вже наступного дня майже закінчились.

Хмельниччина отримає значну партію вакцини Pfizer

Ви знаєте, що мене ображає, що коли Pfizer було багато, то людей це не тривожило. Просто не вакцинувалися. Темпи вакцинації були такими… дуже-дуже повільними. Як тільки Pfizer не стало, в народу з’явилося бажання вакцинуватись. Це дуже добре. Нам дали 5,850 тисяч доз. Ми зараз отримали, вже вона майже вся розподілена і використовується, і ще отримали розподіл на десь біля 25 тисяч вакцин Pfizer. Найближчими днями будемо отримувати», – прокоментував ситуацію відсутності вакцини директор департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОВА Олександр Завроцький.

За словами посадовця, конкретного дедлайну він не може назвати, адже все залежить від логістики, графіків доставок, однак є затверджений розподіл. Вакцину на Хмельниччині в департаменті очікують упродовж наступного тижня.

І це не може не радувати, адже коронавірус у Хмельницькій області активно нагадує про себе. Це підтверджує інформація, яку надає Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України. За тиждень, з 19 до 25 вересня, у Хмельницькій області підтвердили 2776 випадків COVID-19. Це майже на півтори сотні більше хворих, ніж попереднього тижня. Однак у Центрі стверджують, що ситуація дещо краща, якщо порівнювати з динамікою кількох тижнів з кінця серпня до середини вересня.

Поширення коронавірусу на Хмельниччині

Водночас кількість зайнятих ліжок, які передбачені для хворих, у кого підтверджено COVID-19, зростає. На 1 вересня цей показник становив майже 52 %, зараз же становить трішки менше 65 %. До прикладу, в Хмельницькій інфекційній лікарні розгорнуто 170 ліжок і з них зайнято 125, в Хмельницькій міській лікарні зайнято 13 ліжок із 50 розгорнутих (дані на 19 вересня 2022 року).

Інформація про майбутні поставки вакцини також тішить тим, що це дасть змогу значно покращити темпи вакцинації жителів області, які останнім часом зовсім не радують. За період з 1 по 9 вересня щеплення вакциною Coronavac зробили загалом 413 мешканців Хмельницької міської територіальної громади та 88 осіб зробили щеплення вакциною Janssen (Jcovden). Другий бустер отримали лише двоє осіб.

Скріншот відповіді управління ОЗ Хмельницької міської ради

За інформацією Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, з 26 вересня по 2 жовтня на території Хмельницької області зареєстровано 2 618 випадків COVID-19, що на 158 менше, ніж минулого тижня. Госпіталізовано 249 осіб, одужали 2 755 осіб, померли 19 осіб. У Центрі продовжують закликати жителів області з метою профілактики захворювання імунізуватися.

Читайте також попередній матеріал про збільшення кількості хворих на коронавірус в Хмельницькій області за посиланням.

Від Alona Bereza