Вже понад 7 місяців Україна відстоює кожен клаптик своєї землі. Вже понад 7 місяці українці змушені через бойові дії та ракетні обстріли залишати свої домівки та переїздити в інші регіони України. Чи взагалі вирушати за кордон. Поряд з тим усі ці місяці благодійники з різних країн допомагають українцям вистояти в цей непростий час. Допомагають як населеним пунктам, благодійним та громадським організаціям, так і цілим областям. Цього разу розповімо про гуманітарну допомогу Федеративної Республіки Німеччина та її благодійників, яку отримала Хмельницька область та обласний центр.

Допомога Хмельницькій територіальній громаді

Розпочнемо із обласного центру та Хмельницької територіальної громади. За інформацією виконавчого комітету Хмельницької міської ради Штаб допомоги вимушеним переселенцям Хмельницької міської ради, що розташований в рамках реалізації проєкту JERU (Joint Emergency Response in UKRAINE) від трьох міжнародних благодійних організацій Cesvi (Італія), Welthungerhilfe (Федеративна Республіка Німеччина), Concern Worldwide UK ( Ірландія) отримав гуманітарну допомогу переміщеним особам та іншим вразливим цивільним особам, які постраждали від кризи переміщення та масштабного конфлікту. Мова йде про дві тисячі коробок продуктових наборів, які було поставлено в серпні-вересні.

Щомісячно Штабом видається гуманітарна допомога для чотирьох тисяч родин. Нагальною проблемою залишається забезпечення переміщених осіб засобами гігієни, в тому числі дитячої, ковдрами, подушками та постільною білизною», – йдеться у відповіді за підписом керуючої справами Хмельницької міської ради Юлії Сабій.

Фото з матеріалу газети «Проскурів» про потребу допомоги ВПО

Допомога, яку отримав гуманітарний штаб Хмельницької облради

За інформацією, яку надала Хмельницька обласна рада, її гуманітарний штаб від початку повномасштабного вторгнення отримав дві партії гуманітарних вантажів від Федеративної Республіки Німеччина.

Надавачі допомоги гуманітарному штабу Хмельницької облради:

  • Ukraine Help Now (м. Бад-Хомбург);
  • KFG Gymnasium (м. Бад-Хомбург);
  • Hans Obermeier Rotary Club (м. Бад-Хомбург);
  • Stiftung Mainzer Herz;
  • Universitätsmedizin Mainz.

У відповіді на інформаційний запит обласна рада зазначила, що перший гуманітарний вантаж, який отримала область, містив дороговартісне обладнання – апарати штучної вентиляції легень, дефібрилятори, рентгенапарати, наркозно-дихальні апарати, апарати ультразвукової діагностики, електрохірургічне обладнання, оптичні перетворювачі для проведення травматологічних, урологічних та нейрохірургічних оперативних втручань, інфузійні та шприцеві насоси, обігрівачі пацієнта, анестезійний апарат, вентиляційний драгер, монітори пацієнта, всмоктувальні насоси та інше.

Цю гуманітарну допомогу за рекомендацією Департаменту охорони здоров´я обласної державної адміністрації Хмельницькою обласною радою було розподілено серед медичних закладів регіону – обласній лікарні, обласній дитячій лікарні, Білогірській, Віньковецькій, Волочиській, Деражнянській та Ізяславській багатопрофільним лікарням (деталі наведено нижче у таблиці – ред.).

Таблиця – Медичне обладнання, яке отримали медичні заклади з Німеччини

Назва медзакладуГуманітарна допомога, що була розподілена
Хмельницька обласна лікарняКоагулятор – 1 шт., рентген апарат – 1 шт., анестезійний апарат – 4 шт, дефібрилятори – 1 шт.
Волочиська багатопрофільна лікарняРентген апарат – 1 шт., дефібрилятор – 1 шт., монітори пацієнта – 3 шт., інфузійні насоси – 2 шт., шприцеві насоси – 3 шт.
Деражнянська багатопрофільна лікарняШВЛ – 1 шт., вентиляційний драгер – 2 шт., обігрівач пацієнта – 1 шт., інфузійні насоси – 2 шт., шприцеві насоси – 2 шт., всмоктувальні насоси – 1 шт.
Білогірська багатопрофільна лікарняШВЛ – 1 шт., обігрівач пацієнта – 1 Монітори пацієнта – 1 шт., інфузійні насоси – 2 шт., шприцеві насоси – 2 шт., всмоктувальні насоси – 1 шт.
Ізяславська багатопрофільна лікарняУЗД – 1 шт., вентиляційний драгер – 2 шт., обігрівач пацієнта – 1 шт., інфузійні насоси – 2 шт., шприцеві насоси – 2 шт., всмоктувальні насоси – 1 шт.
Віньківецька багатопрофільна лікарняУЗД -1 шт., обігрівач пацієнта – 1 шт., інфузійні насоси – 2 шт., шприцеві насоси – 1 шт.
Хмельницька обласна дитяча лікарняУЗД – 1 шт., дефібрилятори – 1 шт., анестезійний апарат – 1 шт., обігрівач пацієнта – 1 шт.

Представниця німецького фонду Ukraine Help Now, волонтер Ірина Збижко назвала цю гуманітарну допомогу досить вагомою, адже у регіоні наразі проживає понад 150 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Надзвичайно цінним є те, що до цього збору коштів для придбання обладнання для України долучилися учні гімназії Бад-Хо́мбурга SV Kaiserin-Friedrich-Gymnasium, які змогли зібрати 6 тисяч євро для закупівлі медичного устаткування для українських лікарень.

Загальна вартість сучасного медичного устаткування, яке отримав гуманітарний штаб, понад 150 тис. євро.

Надане медичне обладнання є вкрай потрібне для даного закладу охорони здоров´я. Зокрема, коагулятор підвищить рівень надання медичних послуг у відділенні екстреної і невідкладної допомоги, де спеціалізована і високоспеціалізована допомога сконцентрована в одному місці», – прокоментував отримання обладнання директор КНП «Хмельницька обласна лікарня» обласної ради Яків Цуглевич.

За словами Якова Цуглевича, надходження хворих з критичними станами у комунальний заклад охорони здоров´я збільшився, зокрема, за рахунок внутрішньо переміщених осіб.

Перша гуманітарна допомога з Німеччини

Поряд з тим, у обласній раді у відповіді на запит чомусь не розповіли про гуманітарну допомогу з Німеччини, яку отримали ще в середині березня. Хоча про це розміщено інформацію на офіційному сайті облради. Мова йшла про отримання близько 7 тонн допомоги. Це дорослий і дитячий одяг, взуття, ковдри та іграшки.

Фото з сайту Хмельницької обласної ради

На сайті зазначено, що гуманітарний штаб тоді відправляв допомогу для мешканців Полтавщини, міст Харків, Київ, Миколаїв та Одеса. Надавалась допомога медичним, освітнім та профтехосвітнім закладам Хмельницького та області, які здійснюють волонтерську діяльність та тимчасово розміщають вимушених переселенців. Також, за словами облради, тоді планувалось завантаження провізії на Чернігівщину – продуктів, одягу, медикаментів та генераторів.

Медичні препарати для медзакладів

Другим етапом допомоги, після отримання коштовного обладнання, стало надходження до штабу Хмельницької обласної ради дороговартісних медичних препаратів. Завдяки роботі гуманітарного штабу Хмельницької обласної ради з міжнародними благодійними організаціями, зокрема Stiftung Mainzer Herz й німецькою клінікою Universitätsmedizin Mainz, вдалося отримати необхідні медикаменти на суму понад 30 тисяч євро.

Більшість гуманітарної допомоги складали медичні препарати, призначенні для лікування хворих цукровим діабетом, інфекційними та серцевими захворюваннями.

Ліки розподілено серед закладів охорони здоров’я області: Хмельницькою обласною лікарнею, Хмельницьким обласним серцево-судинним центром, Хмельницькою обласною дитячою лікарнею, Волочиською, Красилівською та Новоушицькою багатопрофільними лікарнями. Частину медикаментів планувалось передати через волонтерів захисникам на передову. В середині серпня в обласній раді прозвітували про передачу ліків на КНП “Новоушицька багатопрофільна лікарня” Новоушицької селищної ради. Через день допомогу було передано Центру первинної медико-санітарної допомоги Наркевицької селищної ради та Війтовецькій амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. Частину медпрепаратів також отримала Хмельницька обласна дитяча лікарня.

Загалом Хмельницька обласна рада надала у відповідь на запит лише загальну інформацію про отримання нею гуманітарної допомоги з Німеччини та нічого не зазначила про розподіл цієї допомоги. На сайті ж ради можна знайти лише детальну інформацію про розподіл дороговартісного обладнання серед медичних закладів області. Все інше отримувалось та розподілялось чомусь без додатково висвітлення. Інформацію про розподіл також не було надано у відповіді на запит.

Хмельницька обласна військова адміністрація

Гуманітарний штаб при Хмельницькій військовій адміністрації запрацював у перші дні повномасштабного вторгнення росії в Україну. При штабі також функціонує колцентр, який координує найрізноманітніші питання: від пошуку житла до релокації підприємств із окупованих регіонів. На початку серпня обласна адміністрація також презентувала комунікаційний майданчик для міжнародних донорських організацій. Ще одна зустріч у рамках цієї ініціативи відбулася 10 вересня. На ній представники ОВА та міжнародних організацій обговорили актуальні напрямки співпраці задля підтримки вимушених переселенців в області.

Щодо отриманої допомоги гуманітарним штабом при Хмельницькій ОВА, то від німецьких благодійників було отримано загалом 161 428,5 одиниць обліку (інформація на 16.09.22 р.). Якщо ж говорити більш простою мовою, то з березня по липень гуманітарний штаб отримував харчі, одяг, медикаменти, побутову хімію, дитяче харчування, корм для тварин, підгузки дитячі, бензогенератори, ліжка, матраци та інші предмети (свічки, термоси, батарейки тощо).

Майже регулярні поставки навесні

В березні адміністрація звітувала на своєму офіційному сайті про дві поставки. Перша – дитяче харчування і бутильована вода, дитячі підгузки. Друга – одяг, побутова хімія, продукти харчування (хліб, сосиски, консерви довготривалого зберігання). Останній загалом на 18 тонн.

За словами представників обладміністрації, перший вантаж із логістичного складу мав бути розподілений між закладами області, які прийняли матерів з дітьми з числа тимчасово переміщених осіб. Інша його частина мала бути долучена до гуманітарної допомоги, яка мала вирушати з Хмельниччини до найбільш постраждалих регіонів. Відповідно до наданої інформації адміністрацією, розподіл харчів не деталізується, а от дитячі підгузки отримали тоді Копистин, Миролюбленська сільська рада, Наркевицька селищна рада, Макіївська територіальна громада, Сахновецька територіальна громада, а також Херсонська ОВА та Миколаївська ОВА.

Щодо другої поставки, то частину її мали використати для потреб переселенців, що зупинилися в нашій області, а частину мали відправити до інших регіонів, відповідно до запитів, що надходили до гуманітарного штабу. Мова йшла про 19,5 тисяч кг харчів. Інформації про детальний розподіл цих продуктів адміністрація не надала.

Отримуємо, але не висвітлюємо

Про інші вантажі, які надходили в березні адміністрація на сайті також не розповідала. До прикладу, медичні засоби чотири рази передавали на Обласну базу спеціального медичного постачання, тричі на склад №4 та один раз 950 кг медикаментів отримало КНП ” Красилівська багатопрофільна лікарня”. Частина отриманої хімії, одягу, харчів декілька разів передавались Миколаївській ОВА, Харківській ОВА (найбільше разів) та Полтавські ОВА. Остання також отримала 2 бензогенератори. Один бензогенератор отримала Чернігівська ОВА.

На початку квітня обладміністрація отримала 7 тонн гуманітарного вантажу з Німеччини: ковдри, спальні мішки, рюкзаки, кемпінгові коврики, одяг (куртки, топи, взуття, термоодяг, рукавиці, шапки, тощо), засоби гігієни (підгузки, прокладки, гігієнічні рушники), аптечки першої допомоги, факели, повербанки та дитяче харчування – надала Австрійська компанія EGGER для потребуючих допомоги українців.

Допомога мешканців та підприємців міста Брілон

Наприкінці червня адміністрація розповіла про отримання вантажу від мешканців та підприємців міста Брілон (Німеччина), а саме: пані Victoria Liese, мера міста Брілон Dr. Christof Bartsch, підприємця фірми «SPORT POINTS» Michael Dornow, фірми EGGER, власника аграрного виробництва «BIOLAND» Joachim-Franz Kemper, підприємця Paul Witteler та фірмі “Keiser”. В наданій інформації в цей період не значиться отримання вантажу, однак із фотографій видно, що там були харчі.

Наприкінці літа гуманітарний штаб отримав благодійний вантаж із медичними засобами з Німеччини. Доставка цього вантажу в нашу область стала можливою завдяки аграрію з Кам’янеччини Віталію Завадському. Доправила його в Україну власним транспортом громадська організація з Кам’янця-Подільського “Ратуша”. Скоріш за все, мова йшла про 373 кг медичних засобів. Це різноманітні перев’язувальні матеріали, пов’язки, мазеві компреси, які дуже потрібні нашим лікарям, що піклуються про поранених під час бойових дій.

Тоді ж адміністрація обіцяла, що в найближчий час усі засоби будуть передані до закладів охорони здоров’я області, зокрема Хмельницькій обласній лікарні, Хмельницькій та Кам’янець-Подільській міським лікарням та Хмельницькому обласному госпіталю ветеранів війни. Поряд з тим, у наданій інформації у відповідь на запит відмітки про розподіл цієї допомоги для медичних закладів не зазначено.

25 надходжень з Німеччини за 6 місяців

Формат матеріалу, на жаль, не дозволяє розповісти про кожне отримання та кожен розподіл гуманітарним штабом при Хмельницькій ОВА допомоги з Німеччини. Це достатньо значна допомога, адже за декілька місяців було 25 поставок. Найбільше цих надходжень було навесні. Стосовно ж розподілу цієї допомоги, то в одних випадках вона було досить деталізованою, а в інших, на жаль, ні. Найбільше це стосується харчів, медичних засобів та одягу.

Німецькі урядові організації і благодійники впродовж 6 місяців від початку війни активно надавали гуманітарну допомогу функціонуючим при органах публічної влади гуманітарним штабам, найбільше, зокрема, тим, які діють при обладміністрації та обласній раді.

Про роботу Центру “ЯМаріуполь” в Хмельницькому можна прочитати за посиланням. Також можна дізнатись про функціонування Центру надання гуманітарної допомоги переселенцям із Луганщини в Хмельницькому.

Від Alona Bereza