Незамінні при розшуку і затриманні зловмисників, пошуку зброї, вибухівки та наркотичних речовин. Працюють поруч з людьми, а на “пенсію” зазвичай виходять після досягнення восьмирічного віку. Все це про вихованців кінологічного центру Головного управління Нацполіції в Хмельницькій області. Заклад існує від 1986 року. У 2018-му його капітально оновили і на базі відкрили ще дві філії – у Кам’янці-Подільському та Нетішині. Кінологи Центру почали готувати собак для всіх силових структур МВС. Після повномасштабного російського вторгнення до завдань додалася ще й робота на деокупованих територіях.

Кінолог і собака : командна робота

Наразі у кінологічному центрі понад 20 собак. Це німецькі вівчарки, бельгійські вівчарки малінуа, лабрадори і спанієлі. Вівчарки зазвичай займаються слідовою роботою  – пошуком за запаховим слідом та затриманням злочинця.

Єдиний у регіоні пес, який може працювати за двома  напрямками – 5-річний представник робочої лінії породи “німецька вівчарка” з кличкою Кеш.

Кеш виглядає, як собаки, виведені свого часу в Німеччині не для виставок, а саме для служби. Господар Кеша, кінолог Богдан Зозуля, свого підопічного гладити не дозволяє. Каже, в тварини бійцівський характер. За словами фахівця, це для самців природня  поведінка. До кінолога тварина потрапила вже дорослою, тому довелося якийсь час звикати один до одного. Зараз Кеш – один з кращих в області із затримання зловмисників.

Богдан Зозуля і Кеш. Фото авторки

“Кеш пройшов навчання на затримання. Його в дрес-костюмі роздразнював хтось, схожий на злочинця, і тікав. А його задача – йти за слідом, знайти зловмисника і затримати його. Із собаками-“дівчатами” простіше. Вони слухняніші. А з “хлопцями” раз на пів року доводиться вступати в конфлікт. Пес хоче показати, що він старший, а я мушу показати йому, що головніший я. Це не ознака аргесії з його боку. Так він показує своє “я”, – пояснює Богдан Зозуля.

За словами поліцейського, їхня робота з Кешем – командна. Цей процес потребує злагодженості дій і відчуття один одного.

“Потрібно вміти “читати” собаку: де він втратив слід, де на нього повернувся. Коли він заплутався – спрямувати. Із собаками з пошуку заборонених речовин інша методика:  є об’єкт, ви даєте собаці команду, і він опрацьовує цей об’єкт”, – каже Богдан Зозуля.

Хто може бути кінологом?

У Центрі зараз працюють 13 атестованих кінологів, ще 4 цивільних, які допомагають цим працівникам. За кожним кінологом закріплено дві, а інколи навіть три собаки. Тварин виховують так, аби вони слухалися не лише свого господаря, а й керівника Центру, його заступника, прибиральника і кухаря.

Звикання собаки до кінолога відбувається в середньому місяць. Цуценят тренують щодня, а от коли така підготовка завершена, і собака переходить на службу, тренування проводять уже три-чотири рази на тиждень.

Тренування бельгійської вівчарки малінуа. Фото Головного управління Нацполіції в Хмельницькій області

Влітку підопічних Центру годують двічі – вранці і ввечері, у холодну пору року – тричі, ще й в обід. Їдять тварини не сухий корм, а каші з додаванням субпродуктів – така їжа вважається найпоживнішою. 

Раніше тварини сюди потрапляли з розплідника. Бувало, що собак привозили з-за кордону. Зараз займаються тут і власним розведенням.

“Цуценят закріплюємо за кінологом. І він з ними працює з двомісячного віку і до останнього дня їхньої служби. Згідно з наказом, собака служить до 8 років. Але якщо далі придатний до роботи, може і довше. Після того, як тварина вже не здатна служити, кінолог може забрати її до себе додому, або ж пес доживає у кінологічному центрі, гуляє тут”, – розповідає начальник кінологічного центру Головного управління Нацполіції Хмельниччини Олексій Дяк

Олексій – кінолог від 2015 року. Раніше ж працював у ветеринарній міліції. Фахівець вважає: кінологом здатен бути далеко не кожен. Для цього важливо не лише любити тварин, а й уміти брати на себе відповідальність.

“Не всі сім’ї готові мати дитину. Так само і тут: не кожен готовий узяти собі ще одного малюка. А собака – це ще більшою мірою дитина. Але якщо людина у якомусь віці починає більше розуміти, розмовляти, то собака – ні. Але я до цього був готовий. Якщо чесно, у мене, можливо, і є улюблений пес, але ставлюся до всіх собак однаково”, – зізнається Олексій Дяк.

Різні задачі – різний підхід

На думку, керівника Центру, зі слідовими собаками працювати складніше, а тому і термін навчання триваліший. До того такі тварини виконують декілька функцій: шукати за слідом і затримувати зловмисника. Відпрацювання затримання, зокрема, передбачає смугу перешкод, звикання до вибухів і пострілів. Для цієї роботи собакам потрібна агресія. Але не загалом до людей у звичайних обставинах, а точково.

Відпрацьовування затримання. Фото Головного управління Нацполіції в Хмельницькій області

Зі спеціальними собаками для пошуку наркотиків та вибухівки кінологи відпрацьовують слухняність, а також дають запах, який потрібно шукати. Ці собаки, на відміну від слідових, лояльні до людини. Одна з таких – 5-річна Дезі породи “лабрадор”. Крім неї, кінолог Микола Стрілець тренує ще й бельгійську вівчарку Теда, який працює з пошуком вибухівки.

Службовий лабрадор Дезі. Фото авторки

“З будь-яким собакою працювати легко, якщо знайти до нього підхід. Мої собаки на своєму рівні знайшли спільний зв’язок. Інколи Дезі ревнує мене до Теда. Бо дівчата загадом ревнивіші”, – жартує Микола Стрілець.

Робота в зоні підвищеного ризику

Навесні 2022 року кінологи Хмельниччини вирушили на звільнені від російських окупантів Київщину. Начальник центру Олексій Дяк очолив зведений загін з представників декількох регіонів України. Олексій працював зі службовим вівчаркою. Інший кінолог від області, нетішинець Володимир Козицький, – зі спаніелем.

“У нас були різні задачі: робота на блок-постах, пошук вибухівки і зброї, допомога в розмінуванні. Знайшли близько 200 закопаних крупнокаліберних патронів на блокпості, вибухівку в автомобілі. Під час обшуків – боєприпаси”, – розповідає Олексій Дяк.
Кінологи з Хмельниччини під час роботи на деокупованих територіях Київщини. Фото Головного управління Нацполіції в Хмельницькій області

Як запевняє Олексій Дяк, під час перебування на Київщині собаки  поводилися спокійно. А все, тому, що такими ж виваженими були і кінологи.

“Як кажуть зоопсихологи, собака наслідує свого господаря. Якщо в людини нормальний психологічний стан, таким же він буде і в собаки. Якщо господар не змінив поведінку в порівнянні зі звичайними умовами, пес не змінить теж. Він просто виконуватиме свою роботу”, – зазначає начальник кінологічного центру.  

Подібні поїздки на звільнені від окупантів території планують і надалі. Проте, куди точно вирушать кінологи із собаками, поки невідомо.  

Головне фото – Головного управління Нацполіції в Хмельницькій області.

Як утілюється програма “Дитина не сама”, читайте у матеріалі “Діти війни: як взяти в родину сироту? Досвід Буковини”.