Село Велика Костромка опинилося на лінії вогню від кінця березня цього року. Російські війська почали обстрілювати з окупованої частини Херсонської області усю Зеленодольську громаду, до якої входить цей населений пункт. Від Великої Костромки окупанти були на відстані 6-7 кілометрів і практично щодня тероризували її мешканців. І лише кілька тижнів тому, як українська армія відігнала росіян углиб Херсонщини і визволила десятки населених пунктів – мешканці Великої Костромки зітхнули з полегшенням і, врешті, можуть не жити тижнями у підвалах.

Сусідячи з Херсонщиною

У це село, практично на кордоні із Херсонщиною, журналістам був закритий доступ від самого початку повномасштабної війни росії проти України. І от врешті сюди дісталися перші репортери. На вулицях Великої Костромки практично не зустрінеш людей. Із 1800 жителів тут залишилося 800 мешканців.

Одними з таких були Ольга та Володимир Ярошенки. 62-річний чоловік та 60-річна жінка не покидали село, бо ж мали стареньку маму та велику господарку – корову, порося, кури та гуси. Та пані Ольга розповідає – весь час жили у страху під обстрілами. З квітня – фактично ночували у підвалі, де спеціально облаштували спальні місця. Бо літало над головами чи не щодня – вдень і вночі.

Ми ж тут на передовій – в нас постійно були прильоти, як вони дійшли сюди близько. А що ж там – 6 кілометрів. Вони постійно по нам били. І вдень. І вночі. Воно приліт – ти не можеш встигнути вискочити. І ми перейшли жити у погріб, – розповідає Ольга Ярошенко.

За цей час агресії росії чим вже тільки не били росіяни по великокостромчанам. За словами пані Ольги, селяни уже навчилися розрізняти, з якої зброї гатять окупанти.

Перше десь – вісімдесятий. То вже по звуку їх визначали – він падає десь там туди. 150-й – він такий сильніший – перелітає нас. А десь 120 – він оце біля нас і падає.

В один із днів від такого прильоту загинув чоловік Володимир. Сталося усе в обід 16-го вересня. Ярошенки ледь встигли забігти до сховку, та осколки касетного снаряда дістали пана Володимира.

Ми вже почули. Кажу чоловікові: «Давай бігом у погріб. Це буде десь тут у нас падати!» Я перша, він – за мною. Двері закрив тільки і на другу сходинку спустився – як закричить. В нього такий крик був істеричний. Я до нього сюди – а він уже … по ньому тече крові купа, – згадує події того вересневого дня тепер уже вдова пані Ольга.

Чоловік помер на місці. А незадовго до того відійшла і старенька матір Ольги – не пережила страху від обстрілів. Тепер Ольга Ярошенко самотужки приводить до ладу свій будинок. Від розриву касетного снаряда вибило усі вікна і стіну. Ремонтувати допомагають і сусіди.

Пожежі, снаряди, постійний страх

А це вже подвір’я Крамаренків на іншій вулиці. Подружжя теж не покидало рідний будинок у Великій Костромці – люди вирішили одразу ночувати у підвалі. Там зробили ліжка, провели світло і обігрівач поставили.

Градусів спочатку 6 було, потім 12. Потім дійшло до 20-ти. А літом уже і не підігрівали, – згадує початок підземної ночівлі 51-річна Тетяна Крамаренко.

Люди ночували у сховку по кілька тижнів. Потім, як здавалося, що ставало трохи тихіше – спали вдома. Та в один із таких вечорів 21-го липня російські снаряди почали падати дуже близько.

Ми вже розслабилися – 2 тижні в погріб не ходили. Я хапаю ліхтарик і біжимо. Тільки вискочили, забігли в погріб – раз, два. «Таня», – каже Сергій, – «щось горить. Я побіжу!» Я кажу – куди ти? Він тільки заскакує на третю сходинку – а потім хвилею його отак назад. «Таня, це до нас прилетіло!»

Ту ніч Тетяна та Сергій провели у підвалі. А зранку, як вийшли у двір – побачили руїну. Снаряд прилетів в 50 сантиметрах від порогу – зруйнував веранду, побив шибки. Скалки залетіли всередину будинку і побили кухню. Навіть годинник, каже Тетяна, зупинився точнісінько у час прильоту – о 22.45. Крім будинку – осколки зрешетили авто та, навіть, пробили двері підвалу, де люди ховалися. Ті уламки знайшли вже потім. На радість господарям – не зачепило домашніх улюбленців – пса та двох котів. 21 липня Тетяна та Сергій тепер називають своїм другим днем народження. І від того дня аж до 1-го вересня ще ночували у підвалі – так було страшно.

Наслідки обстрілів: руйнування, поранені, загиблі…

Загалом від обстрілів російськими військами у Великій Костромці загинули 4-ро місцевих жителів, ще шестеро були поранені. У селі пошкоджено понад 100 приватних будинків, 4 – зруйновані повністю. Побили окупанти і інфраструктуру села. 30-го червня один снаряд зруйнував будівлю агропідприємства місцевого жителя Володимира Барабаша. Сталося все о 5-й ранку – то було пряме потрапляння у центр підприємства, потім розпочалася пожежа. Аграрій каже – збіжжя якраз встиг вивезти на зберігання до друзів в Апостолове. Та на місці лишалася сільськогосподарська техніка – трактор, вантажний автомобіль, очисні машини, калібрувальна машина, навантажувач і запчастини для техніки. На щастя, ніхто не постраждав – охоронець підприємства якраз вийшов. Пан Володимир каже – сама будівля функціонувала з 30-х років минулого століття. І, якби не російський терор, простояла б іще. Збитки від прильоту чоловік оцінює у 5-ть мільйонів гривень.

Аграрій Володимир Барабаш і його потрощене підприємство.

Розбите дитинство

Фактично від початку жовтня щільні обстріли Великої Костромки завершилися. Та, ніби наостанок, окупанти таки поцілили в єдину школу у селі – Великокостромський ліцей. Сталося це 10-го жовтня. Однією ракетою серед ночі росіяни розбили пів школи, каже директорка закладу Ольга Дашко, яка майже одразу прибігла до місця своєї роботи.

Перше те, що ми побачили – було дуже страшне. Без світла, дим, попіл стояв. І зруйновані повністю актова зала з 4-ма кабінетами.

Пані Ольга каже – школі 45-ть років. 17-ть з них очолює цей заклад. Тут навчаються 180-ть учнів та ще 45-ть дошкільнят – для них створені дві окремі групи. Роботу у навчальному закладі мають 45-ть працівників. Директорка певнить – це вже не вперше від початку агресії окупанти намагаються поцілити у школу. У липні вистрілом із ближньої артилерії вже розбили два кабінети. Кілька разів снаряди то не долітали до будівлі, то перелітали. І от – таки завдали будівлі значних руйнувань – розбили спортзал, майстерню, ігрову кімната, тренажерний зал, групу подовженого дня, перехід і 4 кімнати початкових класів з роздягальнею. Та відбудувати усе можна.

Найголовніше, що у нас немає сторожів – у нас відеоспостереження. Школа була пуста! Уже був технічний експерт і він дав оцінку – школа наша відбудується, зробляться ремонтні роботи і буде ще кращою, – з надією розповідає про стан справ Ольга Дашко.

Руйнування – всюди

У селі на 600 хат немає такого району, куди б не поцілила російська артилерія, каже староста Великокостромського старостинського округу Ольга Шайтанова, яка лишалася у селі від початку повномастшабної війни. Навіть центральну будівлю населеного пункту – сільську раду – зачепило. Від прильоту тут побиті вікна.

Хочу сказати велике дякую працівникам ДТЕК, нашого комунального господарства Зеленодольської громади, які в дуже короткі терміни виїжджають і лагодять всі ці комунікації – навіть під обстрілами, одягаючи бронежилети, – розповідає про буквально героїчну працю людей під обстрілами староста Ольга Шайтанова.

Староста Ольга Шайтанова. Фото автора

Нині, як минуло півроку постійних обстрілів, до Великої Костромки починають вертатися місцеві жителі. Навіть із дітьми. Людям, кажуть у сільраді, дуже потрібні будівельні матеріали і, головне, шифер, аби понакривати побиті прильотами дахи. А ще – гуманітарна допомога.

Допомога з відбудови

Цілий бусик продовольства привіз сюди очільник Криворізької районної військової адміністрації Євген Ситниченко. Гуманітарку сюди – у перервах між обстрілами – стабільно передавали раз на тиждень. Посадовець згадує – чим тільки не гатила армія окупантів по Великій Костромці від кінця березня. Були і ракети С-300, «Іскандери». Ще міномети, «Гради», «Урагани» та «Смерчі». Тобто все, що мали під рукою росіяни – летіло у бік Криворізького району. Найбільше під обстрілами були села Велика та Мала Костромка і місто Зеленодольськ. Тепер же, коли українська армія відігнала окупантів на понад 25-ть кілометрів звідси вглиб Херсонщини – загарбники можуть дістати сюди хіба-що далекобійною зброєю.

Начальник Криворізької районної військової адміністрації Євген Ситниченко

Наразі, коли відтиснули ворога від межі Криворізького району на більш безпечну відстань – десь 20-25 кілометрів, перший тиждень жодного обстрілу не було. Такими видами, які не далекобійні, не обстрілюють. Тільки ракети, які мають дальність більше 100 кілометрів, каже очільник військової адміністрації району.

Життю в селі – бути!

Віднедавна жителі Великої Костромки уже навіть повитягали із підвалів ліжка та обігрівачі. Люди дякують українським військовим за те, що женуть росіян із смертоносною технікою подалі і вже кажуть – їхнє село починає відроджуватися.

Дякую їм! Якби не вони – то вони б («російські окупанти» – ред.) і сюди, напевно, прийшли б, ті собаки прокляті нашу землю топтати, – каже жителька села Велика Костромка Ольга Ярошенко.

А її односельчанка Тетяна Крамаренко, дивлячись на своє осіннє подвір’я, додає:

Виноград, якого не було – повідростав. Он там зрізало все – не було нічого. Он кріп посіяла – зійшов, квітки позрізало – все відійшло. Троянди відійшли. Та! Це тільки ознака того, що наша Україна незламна, непереможна!

Читайте також: Південний схід тримається: пекельні ворожі обстріли Запоріжжя, Оріхова, Чапліна