Загроза блекауту – повного припинення подачі електроенергії на певній території – наразі виглядає достатньо реальною, аби до неї готуватись. Рядові городяни та приватні підприємства змітають з полиць генератори, сонячні панелі, зарядні станції і павербанки. Як прожити кілька годин, днів, тижнів без світла, а можливо й тепла, стало надважливим питанням для мільйонів українців. 

Розуміють потенційну можливість настання блекауту і серед керівництва сіл, міст та регіонів. Розуміють, однак готуються кожен по-своєму.

Протидія причинам

Почнемо з причин – атак російських військ на елементи енергетичної системи нашої країни. У жовтні-листопаді саме підстанції, що живлять населені пункти країни електроенергією стали ціллю номер один як для ракет, які щоденно випускають по “тилових” населених пунктах росіяни, так і для безпілотників-”шахідів”. 

З БПЛА спочатку було досить важко боротись, адже система ПВО була розрахована на зовсім інші типи цілей. А іранські “шахіди”, попри відносно незначну швидкість польоту та шум від двигунів, який можна почути з досить значної відстані, запускались масовано та “показово”, з розрахунку “хоч один та й долетить до цілі”. І вони, на жаль, таки долітали. 

“Літаючі мопеди”

Аби покращити можливості боротьби Дніпра з “літаючими мопедами” та зменшити ймовірність блекауту в регіоні, Комунальне підприємство Дніпровської міської ради “Інфо-рада-Дніпро” за спрощеною процедурою замовило спочатку 10 апаратних комплексів придушення каналів управління БПЛА на 5,6 мільйона гривень, а на наступний день ще 15 комплексів на 8,4 мільйони. 

Апаратний комплекс придушення каналів управління безпілотними літаючими апаратами (БПЛА) – саме так правильно називається протидронна рушниця, яку так хвалять наші військові. 

Апаратний комплекс придушення каналів управління БПЛА. Фото – armyinform.com.ua

Апарат має радіус дії до 3 кілометрів, час роботи від 20 до 30 хвилин та обладнаний блоком живлення, двома акумуляторними батареями, а також штативом з кріпленням і  виносним керуванням. 

Поставити комунальникам таку корисну річ має ТОВ “Квертус”, яке погодилось виконати замовлення за 8,4 мільйонів гривень. Цікаво, що цю модель антидронової рушниці компанія представила на виставці “Зброя та безпека” ще минулоріч, до повномасштабного вторгнення. Тоді вартість найпрокачанішої моделі досягала 420 тис грн за штуку. Тепер же, як бачимо, дніпровським комунальникам доводиться платити дещо дорожче – по 560 тисяч за одиницю. 

ТОВ “Квертус”, яке і є розробником зазначеної рушниці-антидрона, наразі належить Андрію Знайченку з села Нижня Вільхова Луганської області. Підприємцеві також належить ТОВ “Дз груп” і ТОВ “Анзо груп”. 

Цікаво, що замовлення дніпровських комунальників на 14 мільйонів стало першим замовленням подібних “рушниць”, яке зроблене не військовими чи силовиками. 

Про всяк випадок

Звісно, гарантувати, що жодна ракета чи БПЛА не долетить до своєї цілі і Дніпропетровщина найближчі місяці не матиме проблем з енергозабезпеченням було б наразі надто оптимістично. Тож бюджетні замовники не просиджують штани, а закуповуються. Зокрема і генераторами. 

Так з жовтеня по листопад бюджетні організації Дніпропетровщини оголосили загалом 133 закупівлі генераторів очікуваною вартістю понад 140 мільйонів гривень. Станом на 10 листопада 60 тендерів уже успішно завершились, а з переможцями торгів підписано договорів на 16,29 мільйонів гривень. Ще 39 тендерів на 70,69 мільйонів завершились невдачею – через дефіцит обладнання на торги ніхто не прийшов. 

Та все ж процес формування технічного резерву на “чорний день” триває. Кам’янське, Вільногірськ, Павлоград, Нікополь, Кривий Ріг та звісно ж Дніпро. Медичні та освітні заклади, комунальні підприємства, міські та селищні ради. Усі готуються, бо, як казали у популярну серіалі, “зима близько”.

Найбільш завбачливими наразі видаються замовники з Кривого Рогу. Саме на них припадає більше половини суми витраченої на генератори – 9,57 мільйонів гривень. Лідер на сьогодні – Відділ освіти виконкому Довгинцівської районної в місті ради (м. Кривий Ріг), який за 3,5 мільйона замовив 7 дизельних генераторів типу ARK-Q 42 N5 у ТОВ “Агроном-КР”. Фірма звісно теж виявилась криворізька. Власник – місцевий підприємець Вадим Момот. 

Питання до закупівель

Звісно ж без “збігів обставин” не обходиться. Так відділ освіти виконкому Інгулецької районної у місті ради (м. Кривий Ріг), відхиливши дешевшу пропозицію підприємиці Валентини Чернявської, повідомив про намір підписати договір на поставку 4 дизельних генераторів EnerSol SKD-10EB з ФОПом Олександром Кандибайло. І все б нічого, однак за даними дніпровського видання “Информатор”, родичка Кандибайла якраз працює в Інгулецькій райраді. Сам же Кандибайло є доволі успішним підприємцем з невеликим політичним бекграундом – невдалою спробою балотуватись до Широківської сільради від “Української перспективи” Вілкула. 

Та все ж не генераторами єдиними. Для прикладу все той же Кривий Ріг, а точніше Виконавчий комітет Криворізької міської ради замовив для своїх потреб десяток багатоканальних швидких зарядних станцій Bandera Power 2.0.

Багатоканальна швидка зарядна станція Bandera Power 2.0. Фото – res.ua

Виробляє їх українське ТОВ “Промавтоматика Вінниця”. Сам же пристрій можна використовувати в бомбосховищах, підвалах, тимчасових блокпостах. Як зауважує сам виробник, “маючи велику кількість роз’ємів різних типів, Bandera Power 2.0 може забезпечити живлення багатьох предметів першої необхідності: телефонів, планшетів, ноутбуків та інших пристроїв, які потрібно зарядити”. Хороша річ і відносно недорога – близько 25 тисяч за штуку. 

До слова, власником ТОВ “Промавтоматика Вінниця” є підприємець Михайло Ганчук, який в 2020 році балотувався до Вінницької міської ради від “Слуг народу”, однак достатньої кількості голосів так і не набрав. 

Вчасна ініціатива

Звісно, що такий значний попит на генератори, зарядні станції та подібні прилади не могли пройти для ринку непоміченими. Здорожчання, дефіцит і черги – цілком очікувана ціна, яку доводиться платити як рядовим українцям, так і урядовим та неурядовим організаціям. 

Задля стабілізації ринку та убезпечення його від надмірного стрибка цін, Кабінет Міністрів затвердив постанову, завдяки якій від сплати ПДВ та ввізного мита будуть звільнені газогенератори, електричні двигуни та генератори, електрогенераторні установки та обертові електричні перетворювачі, трансформатори, електричні акумулятори, електричні водонагрівачі та обігрівачі, а також деякі інші товари для енергетики та забезпечення тепла. 

“Це важливо, аби зараз прискорити ремонти, покращити забезпечення світлом, і теплом, задовільнити попит населення, а також зменшити ціни на відповідну продукцію”, — прокоментував ситуацію прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Ну що ж, буде чи не буде блекаут, наразі невідомо, однак українці будуть до нього готові. Або принаймні готуватимуться. 

Головне фото – rbc.ua.

Читайте також: Через ракетний обстріл Нетішин біля Хмельницької АЕС надовго залишився без світла.