Понад 420 мільйонів людей хворіють на цукровий діабет. І ця цифра постійно зростає. Лише у Сумській області за останні 10 років кількість пацієнтів, які потребують інсулінотерапії збільшилась удвічі. Проте медики й пацієнти запевняють: діабет – не вирок, а новий спосіб життя. Як бути активним і успішним попри діабет – читайте далі.

Діабет – не вирок, а новий спосіб життя

Володимир дізнався про свій діагноз три роки тому, у 39. Чоловік проходив профілактичний огляд та здав аналіз крові. Результат виявився шокуючим: вміст цукру в 5 разів перевищував допустиму норму.

«Як пізніше з’ясувалось, я досить довго жив з цукровим діабетом, не знаючи про це. Я пив по 3-4 літри води на день, іноді відчував слабкість, але не приділяв цьому належної уваги. Як результат – негайна госпіталізація і тривалий процес зниження рівня цукру. Лікування було б простішим, якби я вчасно звернувся до медиків».

Володимир, сумчанин

Уже у лікарні Володимира повідомили: його організм не виробляє інсуліну, тож доведеться робити ін’єкції, щоразу підраховувати кількість спожитих вуглеводів та визначати необхідну дозу інсуліну.

Інсуліновий шприц-ручка. Фото автора

«Голки, ін’єкції, крапельниці – все це насправді налякало мене. Згодом узяв себе в руки, зрозумів, що не все так страшно. Це просто новий спосіб життя, до якого я досить швидко звик.»

Володимир, сумчанин

Перші кілька місяців чоловік вимірював рівень цукру по кілька разів на день, ретельно підраховував кількість спожитих вуглеводів. Згодом звик до діагнозу, навчився контролювати свій стан і чітко розуміти, коли рівень цукру знижується або підіймається.

«Зараз я не так часто вимірюю рівень цукру і «на око» розумію, скільки вуглеводів з’їв, тобто скільки потрібно інсуліну. Ін’єкції я роблю 4 рази на добу, після кожного прийому їжі та на ніч. Використовую шприц-ручку, тому це швидко і зручно».

Володимир, сумчанин

Коли звикаєш до діагнозу і нового способу життя особливо дошкуляють «дієві» поради від знайомих, говорить Володимир. Люди пропонували не робити ін’єкції, бо у чиєїсь бабусі теж діабет, і вона відмовилась від інсуліну.

«Хтось радив їсти горіхи, кору іще дуже багато всього, що насправді мені не допоможе. Мій організм у певний момент перестав виділяти інсулін і це треба прийняти. І коли ти вимушений пояснювати це знову і знову, це дошкуляє».

Володимир, сумчанин

Володимир подорожує Україною, ходить у походи, веде активний спосіб життя. Зараз служить в одному з сумських добровольчих формувань. Говорить: діабет – це не вирок, а новий спосіб життя.

Цукровий діабет стає все поширенішим захворюванням

За підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я на цукровий діабет хворіє 420 мільйонів людей. Півтора мільйона смертей щороку безпосередньо пов’язані з цим захворюванням. В Україні діагноз цукровий діабет мають 2 мільйони 300 тисяч людей. Ще понад півтора мільйона пацієнтів хворіють, поки незнаючи про діагноз, пояснює Жанна Співак, експертка з ендокринології управління охорони здоров’я Сумської обласної військової адміністрації. За останні 10 років кількість жителів Сумщини, які  потребують інсулінотерапії зросла вдвічі. Загалом, кількість хворих на цукровий діабет в області перевищує 35 тисяч людей.

Ендокринолог Жанна Співак. Фото автора

На появу цукрового діабету вказують такі симптоми, як надмірне сечовиділення, спрага, постійне відчуття голоду, втрата або набір ваги, втома, погіршення зору. Найпростіший аналіз крові, на який може направити сімейний лікар, допоможе вчасно виявити хворобу, а отже – полегшити лікування.

«Окрім генетичних чинників, ризик появи діабету пов’язують зі способом життя, це мала рухливість, незбалансоване харчування, надмірна вага. Водночас здоровий спосіб життя може попередити появу діабету або сповільнити розвиток хвороби, якщо вона вже є».

Жанна Співак, експертка з ендокринології управління охорони здоров’я Сумської обласної військової адміністрації

Типи цукрового діабету

 «Існують три види діабету. Діабет першого типу, інсулінозалежний, він виникає тоді, коли організм не виробляє інсуліну й розвивається це раптово. Хворіють діти і молоді люди. Діабет другого типу виникає тоді, коли організм не виробляє або не використовує інсулін повною мірою. Цей тип діабету найпоширеніший, 90% усіх випадків діабету – це другий тип. Окремо ще виділяють гестаційний діабет, його  діагностують у період вагітності».

Жанна Співак, експертка з ендокринології управління охорони здоров’я Сумської обласної військової адміністрації

За словами експертки, причини виникнення діабету першого типу недостатньо вивчені, тому запобігти захворюванню майже неможливо. Водночас достеменно відомо, що більшість випадків діабету другого типу пов’язані з надлишком ваги, браком фізичної активності, шкідливими звичками. Запобігти діабету другого типу можна у 80% випадків.

 «У пацієнтів з діабетом від самого початку захворювання високий ризик розвитку ускладнень з боку нирок, серцево-судинної системи, з боку нервової системи та очей».

Жанна Співак, експертка з ендокринології управління охорони здоров’я Сумської обласної військової адміністрації

І хоч вилікувати діабет не можливо, хворобу можна успішно контролювати. Правильне харчування, фізична активність та прагнення слідкувати за станом свого здоров’я можуть забезпечити повноцінне і тривале життя пацієнта, запевняє лікарка. Нещодавно в ендокринологічному відділенні Сумської обласної лікарні перебувала жінка, яка хворіє на діабет з 1974 року. Вона застосовує інсулінотерапію, веде активний спосіб життя і майже не має ускладнень хвороби. Це і ще раз доводить, що діабет – не вирок.

Читайте також: Майже 2 мільярди з початку року отримали медзаклади Буковини: що змінилось в наданні медпослуг