Чи не кожне місто в Україні має побратимів за кордоном. Саме вони прийшли на допомогу після повномасштабного вторгнення. Як же міжнародні міста-партнери підтримують Чернівці?

Справжні друзі підтримують одне одного у складні часи

Які переваги побратимства? Угоди про побратимство укладаються неспроста. Це дозволяє містам ділитися досвідом та цікавими напрацюваннями, бо проблеми не унікальні – вони мають чимало спільного, особливо, що стосується їх розв’язань. Досі Чернівці активно співпрацювали з іншими містами за такими напрямками, як розвиток інфраструктури, туризму та економіки. Від початку війни ця співпраця переросла й у конкретну допомогу. Насамперед це підтримка міста технікою і транспортом, гуманітарною допомогою для ЗСУ та переселенців. Її сьогодні надають міста-побратими з різних країн. Допомога не обмежується продуктами, медикаментами чи засобами гігієни. Передають також медобладнання, побутову техніку, генератори.

Чернівці мають 16 міст-побратимів. Представники громад-партнерів кажуть, що мають за честь допомагати в такий скрутний час. Завжди цікавляться, які у міста потреби. Відтак передають саме ту допомогу, якої громада потребує найбільше.

Чернівці – Оломоуц – Усті над Лабем

Тісна співпраця склалася з чеськими містами Оломоуц та Усті над Лабем. Місто Оломоуц передало продукти, дитячі речі (одяг, іграшки, дитяче харчування), медикаменти, павербанки та генератори, баки для води та бензопили.

Від партнерів отримали також автомобіль швидкої медичної допомоги з усім необхідним обладнанням. Швидку на пункт пропуску Сірет привіз керівник відділу захисту населення в Олмоуці Ян Лангар. Авто передали у КНП «Міська лікарня № 4».

Через військову агресію росії все більше людей переїжджають зі сходу та півдня України до Чернівців. Вони нарівні з місцевими жителями отримують всю необхідну медичну допомогу. І цей автомобіль допоможе покращити якість медичних послуг для мешканців Чернівецької громади, – сподівається начальниця управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Наталія Калмикова.

А завдяки чеському місту Усті-над-Лабем комунальний транспорт поповнився новим тролейбусом. Транспорт у вигляді «гармошки» має 44 сидячих місця та разом може вмістити 106 пасажирів. Тож місто, переповнене переселенцями, зможе краще розв’язати транспортну проблему.

Чернівці – Мангайм – Конін

З першого дня повномасштабного вторгнення росії місто активно підтримує громада Мангайма (Німеччина). Вона вже надіслала більше 40 тон гуманітарної допомоги вартістю понад 100 тисяч євро, а також передала два низькопідлогові автобуси, які мають розкладний пандус та оснащені кондиціонерами.

Місто-побратим передало й дві машини швидкої допомоги завдяки ініціативі ASB Ba-Wü e.V., Region Mannheim/Rhein-Neckar. Швидкі працюють у КНП «Міський пологовий будинок № 2» та КНП «Центральна міська клінічна лікарня». Це автівки з усім необхідним обладнанням та з медикаментами. У червні під час World Urban Forum 2022, який відбувся у польському місті Катовіце, сторони офіційно закріпили своє партнерство – підписали угоду про побратимство.

Від міста-побратима Коніна Чернівці теж отримали медикаменти, їжу, теплий одяг та взуття, а також такі необхідні на фронті рації і каски для військових.

Чернівці – Мец

Чернівецька громада також співпрацює з французьким містом Мец. Воно передало містянам низькопідлоговий автобус Volvo із пандусом на 45 сидячих місць, є й одне для людей з інвалідністю. Загальна місткість складає 163 особи. Таких габаритів та конструкції транспорт досі був представлений лише тролейбусами. Цей автобус важливий ще й на тлі обмеження графіку руху тролейбусів через економію струму. Місто очікує на ще два таких. Французькі партнери підтримали й освіту. Між університетами м. Мец та ЧНУ ім. Ю. Федьковича запровадили програму «подвійного диплому», яка доступна студентам спеціальності «Міжнародний менеджмент та торгівля». Відтепер молодь зможе отримати новий досвід, знання і навіть другий диплом.

Чернівці-Дюссельдорф

Співпраця з німецьким містом розпочалася ще до підписання офіційного партнерства. Спочатку Дюссельдорф передав Чернівцям 10 вантажівок готових продуктових наборів, які сформував для українців фонд «Карітас Дюссельдорф». Частину допомоги роздали вимушено переселеним українцям, котрі знайшли прихисток у Чернівцях. Іншу надіслали територіальним громадам, які знаходяться поблизу зони бойових дій. Пізніше на основі налагоджених контактів було підписано й офіційну угоду про співпрацю між мером Чернівців Романом Клічуком та мером Дюссельдорфа Стефаном Келлером.

З інформаційних стендів тепер уже міста-побратима Дюссельдорфа зняли «москву», з якою розірвали стосунки на користь Чернівців.

Міський голова Чернівців Роман Клічук каже про це партнерство:

Це не просто візит, але й початок нових відносин між Чернівцями та Дюссельдорфом, адже відтепер ми міста-побратими! Декілька років ми тісно співпрацювали, обмінювались досвідом та започатковували спільні культурні проєкти. А з перших днів повномасштабного вторгнення росіян в Україну наші німецькі партнери невтомно нам допомагають. Дюссельдорф є одним з найбільших промислових центрів Німеччини та ЄС. Відтак співпраця з таким потужним економічним партнером для нас є вельми перспективною. Спільними зусиллями розвиватимемо наші громади і втілюватимемо європейські цінності.

Чернівці – Тімішоара – Сучава

Безумовно, прикордонна співпраця – одна з найшвидших. У перші дні війни одразу відгукнулися румунські міста-побратими Тімішоара та Сучава. Вони не лише 24/7 були на зв‘язку, а й одразу доставили кілька генераторів, аби підтримувати безперебійну роботу комунальних підприємств, і допомагають донині.

Прикордонна співпраця. Фото з сайту Чернівецької міської ради

У пошуку партнерських зв’язків

Для пошуку нових контактів міські чиновники беруть участь у міжнародних заходах. Наприклад, у п‘ятій німецько-українській конференції муніципальних партнерств в Аусбурзі. Що це означає для Чернівців? Заступник міського голови Євгеній Маховіков вважає:

Насправді, отримання гуманітарної допомоги, підписання партнерських договорів чи побратимство між містами не відбуваються просто так. Немає умовного німця, який прокинувся зранку з думкою “а що я сьогодні можу зробити для України?”. Весь світ не живе тільки нами і нашими проблемами. У всіх вистачає своїх задач, які потрібно вирішувати. І налагодження плідних та корисних партнерських стосунків можливе тільки в постійному діалозі, коли тебе бачать, слухають, починають чути та приймають рішення.

Він акцентує на тому, що вперше до назви конференції додали слово «відбудова», ділиться враженням, яка неймовірна тиша постала у залі після демонстрації фільмів з кадрами зруйнованих українських міст. Щодо Чернівців, то звітує, що обговорили з представниками муніципалітетів України та Німеччини проблеми й потреби тилових міст. Вважає успіхом, що такі контакти розширюються, адже «понад 40 муніципалітетів Німеччини висловили зацікавленість у встановленні нових партнерств з Україною». А сама мережа, яка постійно зростає, наразі складається з 87 муніципальних зв’язків.

Додамо, що Чернівці підтримують не лише міста-побратими, а й приватні корпорації та уряди іноземних країн. Навіть звичайні люди. Так, локальна італійська фірма з перевезень привезла в місто десять бусів з гуманітарною допомогою, а назад повернулася з переселенцями, які втратили дім через російську агресію. Громадські організації міста Кишинів та SOS Українці Молдовa, окремі волонтери республіки зібрали та перевезли гуманітарну допомогу від себе.

#StandWithUkrainе. Фото прес-служби Чернівецької міської ради

Сьогодні без перебільшення Україну підтримує весь світ. Чернівці відчувають глибину емпатії дружніх громад та щиро дякують за протягнуту руку допомоги. Вдячні всім, хто стоїть з Україною.

Головне фото – з сайту Чернівецької міської ради

Читайте також: Стоїмо з Україною: як бізнес допомагає ЗСУ.