Розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільний позов українки до російської федерації, Центрально-Міський районний суд Кривого Рогу ухвалив частково задовольнити позовну заяву та стягнути з країни-агресора 25,84 мільйона гривень майнової та моральної шкоди. Відповідне рішення було оприлюднене в Єдиному державному реєстрі судових рішень 22-го листопада. 

Суть позову

Позовна заява мотивована тим, що 20 лютого 2014 року розпочалася військова збройна агресія росії проти України, що призвело до окупації частини української території. Спочатку Автономної Республіки Крим, а в подальшому ділянок Донецької та Луганської областей. На останніх двох контрольовані, керовані і фінансовані росією незаконні військові формування проголосили утворення квазідержав – так званих “Донецької народної республіки” та “Луганської народної республіки”. 

Через 8 років, 24 лютого 2022 року розпочалася повномасштабне вторгнення країни-агресора на суверенну територію України. В даний час наша країна залишається об`єктом збройної військової агресії з боку рф. Таким чином, стведжувала заявниця, росія своїми протиправним діями заподіяла як матеріальну, так і нематеріальну шкоду не тільки Україні, а й її громадянам, порушуючи їхні права, у тому числі право на життя, право мирно володіти та розпоряджатися своїм майном і майновими правами, як на території АРК, Донецької та Луганської областей, а також на шельфі Чорного моря в економічній зоні України. Таким чином, російська федерація несе відповідальність за порушення прав і свобод українського народу та за незаконну експропріацію майна громадян України, які проживають на її території.

Розрахунок збитків

За інформацією опублікованою Нафтогаз України, за час незаконної окупації Криму та Донецької області рф присвоїла:

  • 41 родовище вугілля,
  • 27 родовищ природного газу,
  • 14 родовищ пропану,
  • 9 родовищ нафти,
  • 6 родовищ залізної руди,
  • 2 родовища титанової руди,
  • 2 родовища цирконієвої руди,
  • а також по одному урану, золота та великий кар`єр з видобутку вапняку, який раніше використовувався для виробництва сталі в Україні.

За підрахунками експертів Нафтогаз України, лише на цій території Україна втратила 63% покладів вугілля, 11% родовищ нафти, 20% родовищ природного газу, 42% родовищ металів і 33% родовищ рідкісноземельних корисних копалин, у тому числі літію, які є об`єктами права власності українського народу. 

Посилаючись на дані аналізу, проведеного канадською аналітичною компанією SecDev, загальна вартість українських родовищ, які незаконно захопила росія, оцінюється в 12,4 трильйона доларів США.

Виходячи з цієї цифри позивачка обрахувала, що збиток кожного власника родовищ, а надра, як відомо, належать українському народові, складає 672,42 тисячі доларів США. Власне цю суму й вимагала стягнути з росії жителька Кривого Рогу. Крім того не забувала позивачка й про моральну шкоду, яку оцінила в 35 тисяч євро. Саме така на думку українки “ціна страждань” за порушення Женевської конвенції про захист цивільного населення під час міжнародних збройних конфліктів від 12.08.1949 року. 

Судовий прецедент

Розглянувши доводи позивача суд і сам встановив кілька фактів. Дії рф, що тривають з 20 лютого 2014 року та загострились до повномасштабного військового вторгнення цьогоріч, є актами збройної агресії відповідно до норм Генеральної Асамблеї ООН «Визначення агресії» від 14.12.1974 року. Здійснюючи завойовницькі дії на території України російські війська серед іншого заблокували доступ нашої держави до її надр, водних та інших природних ресурсів.

Це військове вторгнення порушує норми та принципи Статуту ООН, Загальної декларації прав людини, Будапештського меморандуму, Гельсінського заключного акту наради по Безпеці та Співробітництву в Європі від 01.08.1975 року та Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і російською федерацією. 

Ці факти є незаперечними та доведеними щоденними зведеннями військових з лінії фронту. 

Суд ухвалив…

Тож, суд постановив –

“Враховуючи множинний та триваючий характер порушень прав та законних інтересів позивача, а також зважаючи на практику Європейського суду з прав людини, суд вважає законним обраний позивачем спосіб стягнення майнової та моральної шкоди у виді одноразової суми, яка покриває всі передбачувані порушення, що були допущені рф відносно неї”.

Як бачимо, в цьому питанні криворізькі судді були однозначними. Не погодились з позивачкою в іншому. Обрахування завданої майнової шкоди в доларах США, та моральної шкоди в євро, є необґрунтованими, оскільки законним платіжним засобом на території України є гривня.

Тож суд вирішив перерахувати заявлені позивачкою вимоги за курсом НБУ станом на день прийняття відповідного судового рішення. Ця сума складає 25,84 мільйонів гривень.

Чи виконає росія дане рішення Центрально-Міського районного суду Кривого Рогу? Будьмо реалістами – дуже сумнівно. Однак наявність подібних рішень це хороший прецедент. Ба більше, основа для подальших судових позовів до Європейського суду із захисту прав людини та інших подібних інституцій. 

Сам факт того, що українці готові захищати власну землю та її багатства усіма можливими засобами сповнює вірою в краще майбутнє.

Головна картинка – dostup.pravda.com.ua

Читайте також: “Схід” проти Кози. Судова історія волонтерського протистояння.