19 серпня росія завдала ракетного удару по Чернігову. Вибухи пролунали в центрі міста. Загинуло семеро людей, понад дві сотні отримали травми. Частково зруйновано приміщення драматичного театру, постраждали навколишні адміністративні будівлі, житлові будинки та машини.

В той самий час в приміщенні драмтеатру проходила виставка дронів “Люті пташки” – захід, який об’єднував волонтерів, розробників, експертів, бізнесменів та військових.

Цю виставку дронів росія використала як прикриття ракетного удару, внаслідок якого загинули цивільні. У своїх пропагандиських новинах росіяни відмежувалися від вбивства мирних українців і виправдовують ракетний удар – “військовою ціллю”.

Журналісти проаналізували як саме російські медіа подавали новини про ракетний удар по Чернігову, як перекидали провину за смерті людей і як намагалися перетворити власний злочин на інструмент для створення відчуття недовіри цивільних і до волонтерів, які організували захід, і до Збройних сил України.

“Військова ціль” vs мирні мешканці 

19-го серпня в Україні відзначали свято Преображення Господнього, яке дещо ширше відоме як Яблучний Cпас. Це велике релігійне свято, власне тому в центрі міста з самого ранку збиралося багато людей. 

Повітряну тривогу в Чернігівській області оголосили об 11:20, вибух же пролунав за якихось десять хвилин – близько 11:30. За попередньою версією українського слідства, росія вдарила ракетою типу «Іскандер». Вибух стався в центрі міста – поруч з драматичним театром, церквою, центральною площею та зупинками громадського транспорту.

Відео з Youtube сторінки Новини.LIVE

Це відео, яке почало ширитися мережею одразу після вибуху в Чернігові. На ньому видно, що дівчина яка позує, тримає у руках кошик.  Ймовірно, у той день вона була в церкві.

Фото з телеграм-каналу Ігор Клименко | МВС (офіційний канал міністра внутрішніх справ України)

Вже пізніше, після того як рятувальні роботи було завершено, стало відомо, що внаслідок ракетного удару загинуло семеро людей. Серед них 6-ти річна дитина. Травми різного ступеня отримали ще більше двох сотень громадян. 

“Влучання відбулося у драматичний театр, через вибухову хвилю спалахнула пожежа в приміщенні господарського суду та пошкоджено будівлю Чернігівської ОВА. Також у центрі міста та на прилеглих вулицях пошкоджені інші будівлі, магазини, кав’ярні… Поблизу зупинка громадського транспорту, на ній зупинився рейсовий автобус для посадки і висадки пасажирів. На жаль, багато жертв саме в цьому місці. У вихідний день у центральній частині міста завжди було людно”, – написав на своєму офіційному телеграм-каналі омбудсмен Дмитро Лубінець.

У той самий час, коли росія завдала ракетного удару, в приміщенні драмтеатру проходила виставка дронів – закрита зустріч українських виробників безпілотників. Організатори заходу (“Victory Drones” і Благодійний Фонд “Dignitas”) планували зібрати волонтерів, представників шкіл аеророзвідки, розробників, експертів, бізнесменів та військових. 

Ми не будемо і, ймовірно, не маємо права вдаватися в аналіз доречності проведення в Україні під час війни будь-яких масових заходів, які так чи інакше мають мілітарний характер. Цим питанням зараз займаються правоохоронні органи. Але ми хочемо відзначити інше – саме проведення цієї виставки стало для росіян виправданням і для ракетного удару по Чернігову, і для вбивства мирних мешканців.

Пропаганда в дії

Одразу варто зауважити, що ми не знайшли жодної згадки про ракетний удар по Чернігову на офіційних сайтах рф. Про цю ракетну атаку не написало їхнє схильне до постійного вихваляння міноборони, не згадали про це і у військових зведеннях за той день. Наче нічого й не було.

“Никакой официальной информации от Министерства обороны России по ситуации нет. Российское издание «РИА Новости», ссылаясь на свои источники, пишет, что удар был нанесён по выставке в связи с тем, что она являлась местом сбора военных специалистов по боевым дронам”, – написали на одному з пропагандистських сайтів наступного дня після ракетного обстрілу Чернігова.

Без особливих деталей, без аналізу, і, звісно, без будь-яких офіційних посилань.

Ще нас здивувало, що знищенням “військової цілі” не дуже активно хизувалися перші пропагандисти рф-ії.

Скріншот з телеграм-каналу пропагандиста

Наприклад, один з найвідоміших путіністів владімір соловйов на своєму телеграм-каналі, де у нього 1,3 млн підписників, у день ракетного обстрілу обмежився лише перепостами різних відео та дописів інших телеграм-каналів, де йшлося про те, що російський “Іскандер” знищив “ярмарок дронів”, а заразом знищив велику кількість українських військових. 

Жодного власного коментаря. Наче це – пересічна новина, а не “знищена виставка дронів, десятки вбитих українських військових”. 

Для порівняння, за два місяці до цього, 27 червня російські збройні сили завдали удару ракетою “Іскандер-М” по Краматорську Донецької області. Ракета влучила у популярний в місті заклад – піцерію “Ria”. В результаті удару загинуло 13 людей, серед них – 4 дітей. Тоді російські пропагандисти почали активно повідомляти про ураження військової цілі. Міністерство оборони рф повідомляло, що в Краматорську “уражено пункт тимчасової дислокації командного складу 56-ї мотопіхотної бригади ЗСУ”. Тему підхопив Соловйов. У своєму телеграмі він від себе написав: “У знищеній будівлі було багато військовослужбовців ЗСУ! Це – страйк!”. І цій події присвятив частину ефіру власного шоу “Соловьёв LIVE”, яке вийшло наступного дня. Детальніше про те, як відпрацювала російська пропаганда після ракетного удару по Краматорську – читайте тут.

Натомість, перші новини про трагедію у Чернігові з’явились на менш популярних пропагандистських телеграм-каналах, пізніше їх розтягнули по пропагандистським ЗМІ. Основний меседж усіх цих новин – “уражено “військову ціль”, вбито десятки військових”. А от про жертви серед цивільних там взагалі вирішили не згадувати.

Колаж авторки

Коли ми детальніше аналізували новини про ракетну атаку на Чернігів на пропагандистських російських сайтах, одразу відзначили кілька важливих моментів. По-перше, в жодній новині не було вказане першоджерело інформації – ТГ-канали та ЗМІ перепосилались одне на одного. 

По-друге, основний посил усіх пропагандистських новин був у тому, що ракетою “Іскандер” росіяни зруйнували “ярмарок дронів”. А ще – “зупинили таємниче засідання НАТО”, яке відбувалося в сусідньому приміщенні (ймовірно йдеться про адміністративну будівлю поруч з театром, яка також зазнала пошкоджень від вибуху)

Ударом ракетой “Искандер” по Чернигову в субботу, 19 августа, российским военным удалось поразить сразу две важные цели. В драмтеатре проходил слёт украинских военных, занимающихся развитием беспилотников нового типа. По сообщениям Telegram-каналов, через дорогу в это время проходило совещание в штабе ГУР с польскими и литовскими военными”, – ось так відзвітували в новині про удар по Чернігову на одному з пропагандистських сайтів рфії.

По-третє, усі пропагандисти вихвалялися, що “Іскандером” вбили десятки військових. Але і з цим вихвалянням теж були проблеми, бо кількість “вбитих військових” у кожній новині була різною. Ну, і звісно ж, традиційно жодного посилання на джерело.

Наприклад, ось цитата з новини з одного з пропагандистських сайтів:

По месту сбора специалистов ВСУ в Чернигове ракетами был нанесен удар ВС РФ. 

Турецкие источники сообщают о 20 погибших и 50 раненых украинских военнослужащих и иностранных специалистов”. (Посилання на “турецкие источники”, звісно, відсутнє – від авторки).

А це цитата вже з іншої новини і іншого сайту:

В результате погиб 51 военнослужащий, еще 11 иностранцев находятся в тяжелом состоянии”.

Звісно, окрім відсутності посилання на джерела, ці новини також не містили жодних фото чи відео, що могли б підтвердити таку кількість загиблих, тим паче, як вони стверджують, загиблих військових.  

І найголовніше, що об’єднало усі новини і замітки пропагандистів про удар по Чернігову 19-го серпня – це відсутність інформації про цивільних жертв. Жодної згадки про вбиту російською ракетою 6-ти річну дівчинку. Жодної згадки про ще шістьох загиблих. Жодної згадки про майже дві сотні травмованих мирних людей. Жодної згадки про зруйновані будинки мирних мешканців та розбиті авто в центрі Чернігова. 

“После удара натовцам стали придумывать липовые смерти”, – такий підзаголовок написали ще на одному сайті пропагандистів. Таким чином зманіпулювавши інформацією про загиблих мирних людей. До речі, там теж не згадали про загиблих цивільних.

Аналізуючи пропагандиські новини щодо ракетного удару по Чернігову ми відзначили ще одну важливу деталь. Російські ЗМІ намагалися перекинути провину за смерті цивільних на українську владу та військових.

“Прилет одного из боеприпасов семейства ОТРК «Искандер» случайно попал на видео. Объект использовался украинскими военными, поэтому никаких вопросов или претензий к ВС РФ быть не может. Все вопросы и претензии должны быть к украинской власти”, – таке виправдання знайшли пропагандисти в новині одного зі ЗМІ .

Спроба звинуватити організаторів виставки, місцеву владу та власне українських військових у тому, що російська армія запустила ракету по Чернігову, також прослідковувалася і в соцмережах. 

Зокрема, це активність фейкових акаунтів у Facebook. Під дописами організаторів або учасників виставки дронів, свідків ракетної атаки на Чернігів одразу ж з’являлися десятки коментарів, основний посил яких –  винна Україна і організатори, які за підтримки місцевої влади і військових  навмисно проводили виставку в центрі міста, щоб загинуло якнайбільше цивільних. 

Реальність атаки 

За інформацією українських офіційних джерел, усі семеро загиблих внаслідок російської атаки на Чернігів були цивільними. 

Колаж з сайту Суспільне новини

Прочитати про кожного загиблого можна на сайті “Суспільне новини”, яке зібрало історії усіх семи жертв російської  ракети.  

Одразу після ракетного удару Чернігівська обласна прокуратура розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Фото з сайту Українська правда (надані СБУ)

Більше того, в ефірі телемарафону  керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора Юрій Бєлоусов зазначив, що є припущення, що основна сила вибуху в Чернігові була спрямована саме на людей, які перебували на відкритій місцевості навколо драмтеатру.

“Росія використала ракету Іскандер-М. І є кілька налаштувань цієї ракети. Ракета була налаштована таким чином, що вона підірвалася в повітрі. Такий вид налаштувань робиться для того, щоб збільшити максимальне ураження живої сили на відкритій місцевості. Драмтеатр, безумовно, також отримав пошкодження, але є припущення, що основна сила вибуху була спрямована на оточуючих людей”, зазначив Бєлоусов.

За останньою офіційною інформацією Чернігівської міської ради, станом на 24 серпня після російського ракетного удару було відомо про 214 постраждалих, 47 з них перебували у лікарнях, двоє людей – у важкому стані.  

Також там зазначають, що з місцевого бюджету виділено понад 20 мільйонів гривень на відновлення 78-ми житлових будинків, які зазнали пошкоджень від російської ракети. А для координації усіх постраждалих в місті працює Єдиний центр допомоги.

Злочин чи агресія?

Ми запитали у керівника департаменту документування воєнних злочинів Української Гельсінської спілки з прав людини Сергія Мовчана чи можна вже зараз говорити, що ракетна атака росії на Чернігів 19-го серпня була “воєнним злочином”.

На його думку, є кілька важливих деталей, які ще потрібно встановити, щоб слідство могло надати чітку класифікацію цьому злочину:

“Чи був на момент атаки драмтеатр захищеним об’єктом? Тому що розміщення новітньої військової техніки – все таки дає можливість говорити про те, що драмтеатр втратив статус захищеного. І тоді ця атака може вважатися “воєнним злочином” лише якщо не було дотримано “принципу пропорційності”. На превеликий жаль, Міжнародне право не визначає формулу встановлення “принципу пропорційності”. В кожному окремому випадку ми повинні його розглядати по-новому. Потрібно дивитися, наскільки це дало ту перевагу, на яку розраховував ворог і які при цьому є жертви. 
Зараз ми можемо говорити, що це ймовірний “воєнний злочин”, який призвів до жертв та руйнувань. Однак, якщо це не буде в майбутньому встановлено “воєнним злочином”, то все ж таки ми говоримо, що це “злочин агресії”. Бо все таки росія здійснила запуск своєї зброї по території України”.

Читайте також матеріал про воєнні злочини росіян на Сумщині: катування, руйнування, викрадення.

Головне фото: колаж авторки