Штучний інтелект – одна з технологічних новинок, яку дедалі більше можуть використовувати в мережі. Все більше уваги на ШІ звертає соціальна інженерія та інфовійська. Спробуємо дізнатися, як же ШІ у руках ІТ-фахівців з «Media Hub Bukovyna» стає новітньою зброєю.

Як ведуть війни в соцмережах?

Штучний інтелект (АІ), кажучи своїми словами, — це певний набір алгоритмів, які виконують якусь дію, тобто певна умовна база, з якої, відповідно навчена модель надає вам те, чого ви її навчите робити, — пояснює Андрій Гев’юк – ІТ-експерт, керівник «Media Hub Bukovyna». — Це відповідна модель, яка спрощує, автоматизує клопітку роботу і за короткий час приносить якісь результати, над якими ми працювали б дуже довго. Наприклад, на інформаційному фронті.

Війна зараз триває не тільки на полі болі бою, а й у віртуальному світі, де проти України постійно здійснюються різноманітні інформаційні та кібератаки ворога. За останні місяці завдяки технологіям, пов’язаним з ШІ, хід війни в інформаційному полі кардинально змінюється.
На семінарі для студентів-журналістів ЧНУ ім. Ю. Федьковича ІТ-волонтери практично продемонстрували, як ведеться проти України ця війна і як можна вести щоденну боротьбу в інтернеті з агресором.

Наочно переконуєшся, як легко фахівці за допомогою штучного інтелекту генерують сотні коментарів під різними постами у соціальних групах — уже за п’ять хвилин вони з’являються один за одним і спрямовують обговорення в певне русло. Практично перед нами соціальна інженерія, яка керує сприйманням новини і моделює дискусію навколо неї в заданих комунікатором параметрах.

Про що найбільше доводиться писати? Який контент поширюють українські буковинські інфовоїни? – запитуємо у фахівців. З чим найцікавіше було і є працювати?

Щодня теми різні, тут є широке поле для застосування ШІ, адже головне правило роботи в соцмережах — не має бути ні хвилини інформаційної тиші. Якщо є інформаційна тиша, то її обов’язково хтось заповнить. На тлі інформаційного голоду перед ІТ-воїнами відкривалося широке поле для діяльності. Так, коли на Росії був бунт терориста Пригожина, декілька наших ІТ-колег згенерували за півдня за допомогою ШІ близько декількох тисяч різних постів, коментарів у соціальних групах окупантів. Настрої різноманітні – що робити? що тепер буде? вони вже ось-ось під Москвою… Хлопці сіяли паніку і розганяли розгубленість у середовищі ворогів. Закликали підніматися, підтримувати вагнерівців, скидати Путіна… Тим самим ми розхитували прокремлівське мислення пересічного користувача, – згадує Андрій Гев’юк.

ІТ-волонтерство в Україні

Практично українські ІТ-волонтери, яких по всій Україні досить багато, можуть відчутно протистояти ворогу в соцмережі і, як пояснюють, для них теоретично немає жодної абсолютно захищеної сторінки — ні Тelegram, ні ВК, ні Однокласники не є перепоною для фахівців з кібербезпеки. З сайтами ІТ-волонтери мало працюють, адже читачі там коментують рідко. А от в мережі соціалізація інша — і це дає можливість працювати. Тут у різноманітних пабліках пересічним користувачам може здаватися, що вони спілкуються і щось від себе доносять опоненту, а насправді українські ІТ-волонтери запускають бота — і ворог витрачає енергію на його переконування.

За цим весело спостерігати в реальному часі на екрані монітора, дивлячись, як справжня війна практично доповнюється війною в мережі, пригнічуючи, вимотуючи емоційний ресурс окупанта.
Обираємо одну з телеграм-груп і за допомогою інтеграції штучного інтелекту в її чат запускаємо цілий автоматизований потік коментарів. Тож ШІ спрощує роботу ІТ-волонтерів, дозволяючи їм охоплювати величезні аудиторії та впливати на них.

Майстер-клас з використання ШІ технологій від ІТ-волонтерів. Фото авторки

Представник «Media Hub Bukovyna» Євген розповідає:

У нас є ШІ-програма, яка може генерувати певну кількість постів. І вже не треба сидіти, як це робилося раніше, та строчити вручну коментарі, доказувати росіянам свою правоту. Тепер не потрібно створювати самому контент, щоб заспамити якийсь ворожий антиукраїнський матеріал, тепер це робить штучний інтелект. Ось бачите, в чаті спілкуються між собою кілька людей? Зараз їм можна задати тему і спостерігати за їх обговоренням.

Він демонструє, як під постом швидко з’являються різноманітні коментарі, які провокують людей на відповідь. Опоненти ведуться на це і починають нервово сперечатися з ботом. Так ШІ можна тонко налаштувати під різні цільові аудиторії, різні теми.

Студенти пробують самі задати тему, вибирають ключові слова, пару фраз, кілька секунд чекають — і ось результат: програма збирає інформацію та сама виводить діалог на цю тему. Наприклад, зранку в Телеграм-каналах поширювалася інформація, що в одному з російських міст збили два українські безпілотники — ми пишемо, що на місто прямо зараз летить цілий рій безпілотників. Напруга в пабліку одразу зростає. Ось що ШІ робить в реальному часі.

ШІ як інструмент в інформаційній війні

За допомогою інструментів на основі ШІ зараз багато хто починає працювати в цій війні. Ми воюємо проти окупантів — вони проти нас. Так тривають війни нового покоління на інформаційному полі, — каже Сергій Янушевський, викладач кафедри програмного забезпечення комп’ютерних систем ЧНУ. — Хлопці генерують у російських пабліках різну інформацію, окупанти — в наших. І коли раніше треба було витрачати час, продумувати пости, самим їх писати, то тепер це робить програма на основі ШІ. Вона набагато спрощує роботу, автоматизує її. А ще півроку тому ми все це робили вручну…

«Media Hub Bukovyna» з ШІ працює відтоді, як Росія вторглася в Україну, але особливої активності робота ІТ-волонтерів набула після початку повномасштабної війни. З’явилося нове бачення концепції інформаційної війни, сформувалися певні стратегії та підходи, основна суть яких — у креативності, в несподіваних рішеннях та вигадливості. ІТ-волонтери планують та реалізовують свої операції на інфополі ворога, застаючи його зненацька: блокують роботу, дестабілізують ситуацію, привносять у середовище окупантів хаос, паніку, ірраціональні настрої. Одним словом, створюють окупантам проблеми. Те ж саме росіяни роблять проти нас. Проти України зі сторони Росії воює близько 200 різноманітних інформаційних та хакерських груп. Але українські ІТ-волонтери, як зізнаються, приблизно на місяць-два їх випереджають. Однак ворог усе швидко копіює, і тому треба постійно придумувати і запускати щось нове.

Андрій Гев’юк каже:
З Росії проти нас діють досить потужно, масово. В них фінансовий ресурс більший, ніж в українських ІТ-волонтерів. Ця війна йде невпинно. Щодня цілодобово ведуться різноманітні інфо- та кібератаки проти України в інтернет-мережі. Але на кожні дії з їхньої сторони є якісь антидії з нашої. І в цій війні українським ІТ-волонтерам дуже допомагає ШІ.

ІТ-волонтери переконані, що різноманітних моделей штучного інтелекту в майбутньому ставатиме все більше. Тому треба вчитися працювати з цими технологіями і використовувати їх для української перемоги. Така інформаційна діяльність дозволяється, адже працює задля національних інтересів.

Представники «Media Hub Bukovyna». Фото авторки

Як можна тролити ворога?

Пригадуєте, як одного разу деякі російські політики скаржилася, що їм приходять різні товари, послуги, які вони не замовляли? — запитують хлопці. — Так от, це один із видів інфотролінгу, спаму.
Ми знаємо багато прикладів, коли ІТ-волонтери організували різноманітні спам-розіграші для чиновників з російських регіонів, тим самим зриваючи їх роботу. Усім їм одночасно починали надходити повідомлення про поштове замовлення, яке насправді вони не робили, дзвінки про послуги, які вони не замовляли…

Також однією з технологій, яку зараз масово застосовують ІТ-спеціалісти, є створення дипфейків. ІТ-воїни з відкритого доступу беруть фото російських військових, чиновників, які причетні до війни в Україні, та за допомогою ШІ змінюють їх так, що вони цілковито руйнують в очах пересічних росіян репутацію цих військових злочинців. Технології настільки вдосконалюються, що подекуди не дозволяють відрізнити оригінал від підробки. Створені за допомогою штучного інтелекту зображення цілком сприймаються як реальні. ШІ працює як з фото, так і з відео, створюючи дипфейки. За допомогою програми можна навіть «перехопити» телеграм-канал ворога.

Ще один приклад тролінгу росіян – переписування за допомогою ШІ російських енциклопедій. Запущені боти можуть повністю видозмінювати тексти. Так інфовоїни міняли до декілька тисяч статей на енциклопедіях окупантів. Ворога це дезорієнтує, бо енциклопедіям він довіряє і думає, що це правда. А перед ним просто звичайний фейк. Перекласти можна й іншими мовами та поширити інформацію. Це досить відчутно «б’є» по ворогах.

Україна – полігон новітніх технологій

Завдяки штучному інтелекту, який може генерувати та поширювати контент серед великої кількості людей, в технології ведення інформаційної війни багато чого змінюється. В масштабах України мережі аналогічних ІТ-волонтерських хабів створюють і спрямовують величезні комунікаційні потоки в інтересах нашої держави. Наші співрозмовники вважають, що сьогодні Україна стає полігоном найновіших інформаційних технологій, саме тут випробовуються найсучасніші способи впливу, тут змінюється звичне уявлення про ведення війни. І це вони вже роблять, апробовуючи штучний інтелект.

Програміст Юрій вважає таку війну не менш важливою, ніж війна в окопах:

Війна ще не виграна, проти нас ведуть дуже потужні кібератаки. Ми стали полем цифрових війн. Все, що відбувається – від технологій ШІ до соціальної інженерії – все це нині випробовується на нас окупантами і нами на них.

Штучний інтелект стає складовою сучасних війн. Цифровий розум допомагає у боротьбі з фейками Росії. Війна за нашу незалежність, по-суті, стає випробувальним полігоном програм штучного інтелекту. Нині це важливий інструмент у психологічній та інформаційній війні, що й демонструють чернівецькі кіберволонтери.

Заголовне фото з відкритих джерел.

Читайте також: Буковинські ІТ-волонтери: хто вони і що роблять?