Питання запровадження е-квитка в Україні дещо сповільнилось. Одні міста і зовсім на стоп поставили цю реформу, а якісь частково її призупинили. До останніх відноситься і Хмельницький, в якому транспортна реформа повноцінно не була реалізована. Про неї ми вже писали раніше в окремому матеріалі. Якщо говорити коротко, то загалом відбулося два етапи реформи, а два, які стосувались приватних перевізників, були призупиненні через повномасштабне вторгнення.

Комунальний транспорт у Хмельницькому. Фото авторки

Однак, вже з травня 2024 року це має змінитись, адже всі перевізники повинні перейти на безготівкову форму оплати проїзду. І тепер це стосуватиметься не лише обласного центру, а загалом Хмельницької міської територіальної громади. Цього разу розповімо, як проходив конкурс на визначення оператора електронного квитка у громадському транспорті та поговоримо про його результати із профільним заступником Хмельницького міського голови Миколою Ваврищуком.

Нові умови конкурсу

Наприкінці вересня цього року виконавчий комітет Хмельницької міської ради ухвалив рішення, яким затвердив Положення про особу (оператора), уповноважену на впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду, забезпечення функціонування електронних систем та справляння плати за транспортні послуги в міському та приміському пасажирському транспорті загального користування на території Хмельницької міської територіальної громади і Порядок та умови проведення конкурсу з визначення особи (оператора).

Відповідно до останнього, завдання оператора автоматизованої системи включають виготовлення й продаж квитків, приймання платежів за проїзд, розподіл грошей між перевізниками, збирання й обробку статистичних даних, надання доступу до бази даних перевізникам і управлінню транспорту та надання підтримки в користуванні сервісами, в тому числі пасажирам, а також здійснення синхронізації раніше виготовлених попередньою особою (єдиним оператором) електронних квитків до власної автоматизованої системи, програмування безконтактних карт у залежності від їх виду та призначення.

Крім того, оператор повинен забезпечити впровадження системи GPS-моніторингу громадського транспорту (тролейбус, автобус), системи автоматичного сповіщення пасажирів (САСП), системи відеоспостереження. Також забезпечити автоматичне зовнішнє та внутрішнє візуальне та звукове оголошення зупинок громадського транспорту, в тому числі, при зміні маршруту, без участі водія і відображення інформації про час прибуття маршрутних транспортних засобів на вибрану зупинку громадського транспорту.

Проведення конкурсу

Для участі у конкурсі претенденти мали подати пакет документів із 14 пунктів. Новий оператор, за умовами конкурсу, повинен був забезпечити громадський транспорт валідаторами, які спроможні приймати не тільки проїзні картки, а й банківські та квитки у вигляді QR-кода, тому числі із підтримкою технологія NFC, що дозволяє оплачувати проїзд мобільними телефонами та іншими пристроями, які нею оснащені. Документи від претендентів приймались до 27 жовтня 2023 року, а сам конкурс відбувся 6 листопада. Про його результати Хмельницька міська рада повідомила наступного дня.

Встановлене обладнання теперішнім оператором. Фото авторки

Для участі у конкурсі свої документи подало три претенденти, а саме: відоме хмельничанам ТОВ «ФК «ГЕРЦ» (м. Одеса), ТОВ «Системний зв’язок» (м. Тернопіль) та ТОВ «СІТІ КАРД СИСТЕМ» (м. Луцьк).

Скриншот реєстру подачі документів претендентами, який вело профільне управління

ТОВ «Фінансова компанія «Герц»

Відповідно до Протоколу № 1 конкурсного комітету від 6 листопада 2023 року у ТОВ «Фінансова компанія «Герц» документи не були прошиті та не пронумеровані. Частина наданих копій документів не була завірена належним чином. Крім того, був відсутній завірений офіційний переклад з іншої мови до Інструкції платіжних карток стандарту безпеки даних підтвердження відповідності для сертифікату. Відсутній документ, що підтверджує кваліфікацію перекладача.

Під час конкурсу представниця цієї юрособи зазначила, що переклад на основний сертифікат наявний. Документи можуть бути завірені зараз та додані. Також вона погодилась із тим, що документи дійсно не прошиті та частина з них не завірена належним чином, однак сказала, що ці зауваження можуть бути усунуті.

Поряд з тим, за словами заступника голови конкурсного комітету Костянтина Костика за Порядком та умовами проведення конкурсу не передбачено долучення документів під час засідання конкурсного комітету. В результаті конкурсний комітет прийняв рішення про недопущення цієї юрособи до участі в конкурсі.

ТОВ «Системний зв’язок»

Конкурсні документи ТОВ «Системний зв’язок» для участі в конкурсі були подані не в закритому конверті, а в пластикових папках. Також, за словами представників, конкурсного комітету, більша частина документів була належним чином не завірена. Були відсутні підписи керівника або його уповноваженої особи та документи не скріплені печаткою.

Представник юрособи заявив, що документи не були прошиті у зв’язку з великим об’ємом сторінок, а основні документи були завірені та підписані. Однак такі пояснення не переконали представників конкурсного комітету і ним було прийняте рішення про недопущення і цього претендента до участі в конкурсі.

ТОВ «СІТІ КАРД СИСТЕМ»

За інформацією, що зазначена в Проколі, під час перевірки документів ТОВ «СІТІКАРД СИСТЕМ» недоліків не виявлено, документи були подані у повному обсязі, оформлені та завірені належним чином. Усі документи, подані іншою мовою, супроводжувались офіційним перекладом на українську мову, вірність перекладу засвідчена підписом особи, яка виконала переклад, а також додано документи, що підтверджують кваліфікацію перекладача.

Конкурсний комітету допустив цю юрособу до участі в конкурсі.

В документах, які було подано ТОВ «СІТІКАРД СИСТЕМ», зазначено, що юрособа готова встановити 5 “розумних” зупинок та 32 термінали самообслуговування. Представник товариства гарантував, що ними передбачається інтеграція існуючих електронних квитків і карток.

Скриншот конкурсної пропозиції. Обладнання

Ними буде передбачено навчання водіїв, диспетчерів та контролерів щодо користування обладнанням та усіма складовими системи. Також у Хмельницькому обіцяно відкрити картковий центр, у якому можна буде отримати всі необхідні відомості.

Вровадження системи планується забезпечити протягом 3 місяців, починаючи з 1 лютого 2024 року.

Визначення нового переможця

Опісля презентації ТОВ «СІТІКАРД СИСТЕМ» конкурсний комітет вирішив визначити його переможцем та укласти договір терміном на 10 років.

До речі, за умовами переможця через 3 місяці після завершення монтажних років та запуску системи руху готівкових коштів має бути заборонений в Хмельницькій міській територіальній громаді.

Проведення конкурсу. Фото: офіційний сайт Хмельницької міської ради

В Україні ТОВ «СІТІКАРД СИСТЕМ» організовує функціонування автоматизованої системи оплати проїзду з 2019 року.

Для того, щоб більш детальніше розповісти про всі нюанси, які нас очікують після приходу нового оператора, ми поспілкувалися із заступником Хмельницького міського голови Миколою Ваврищуком, у компетенції якого є транспортна сфера.
Микола Ваврищук, заступник Хмельницького міського голови. Фото: фейсбук-профіль М.Ваврищука
Відбувся конкурс, чи задоволені Ви рівнем його проведення? Як все, загалом, відбулося?

В загальному оцінюю краще ніж минулий конкурс, бо подалося три компанії, але, з іншого боку, оцінюю погано, тому що дві компанії з трьох підготували жахливо документи. Документи були неякісно підготовлені в форматі навіть елементарних речей. Просто навіть не прошиті документи були подані.

Тобто погано, бо ми хотіли хоча б якусь конкуренцію, скажімо так, але в будь-якому випадку одна компанія лише підготувала нормальні документи, тому дві інші були не допущені до участі в конкурсі. Але все ж таки обрали переможця та одна компанія, яка все зробила досить добре.

Скажіть, будь ласка, чи є якісь бажання оскаржувати рішення конкурсного комітету?

Я не маю такої інформації. Ну можливо. Тобто ми готові, ми рішенням комісії все достатньо виважено робили. Ми розуміли, що якщо ми не відхилимо пропозицію, яка неналежно подана, то та компанія, яка все ж таки нормально подала документи, теж може оскаржити її. Тому комісія обговорювала, думала, чи це суттєві чи не суттєві речі.

Але все ж таки дійшли згоди, коли купа паперів, сотні сторінок приходять в окремому файлі, не прошиті, немає перекладів деяких документів, які на різних мовах. А це прописано в конкурсній документації чітко, що потрібно це все надавати і прошивати повністю. Тому комісія чітко прийняла рішення не розглядати пропозиції.

За інформацією профільного управління, учасники, яких не було допущено до участі в конкурсі наразі не звертались до суду, щоб оскаржити дії конкурсного комітету.

Скажіть, будь ласка, якщо говорити про переможця. Ви вивчали загалом, що це за фірма і її можливості? Загалом там, де вони працюють, лише 15 працівників. Вони обіцяють додатково набирати персонал на місці? Які у них ще важливі обіцянки були?

Ми передбачали в конкурсній документації, що тут обов’язково має бути офіс. До речі, “Герц” не мав тут офісу взагалі. Все відбувалося в режимі телефонному десь там. Вони обов’язково мають офіс відкрити. Вони шукають приміщення зараз. І обов’язкові умови відкриття офісу – до 1 лютого, коли вони почнуть працювати в місті Хмельницькому. Вивчали компанії не тільки їх. Ми не знали, хто остаточно буде подаватися, а хто не буде. Ми підняли досить високий рівень вимог на цьому конкурсі. Ми вивчали всіх. Ми вивчали і цього тернопільського (учасника – ред.), який теж подавався. “Герц”, ми знаємо, нам не треба було вивчати. Цей “Сіті Карт” працює в Луцьку.

Ми були в Луцьку. Ми були в Чернігові. Там інша компанія, вона не подавалась. Тобто управління транспорту їздило багато де для того, щоб вивчити, подивитися. І, в принципі, раді, що конкурс відбувся. І ніби “Сіті Карт” по результатах конкурсу, повністю ці всі умови виконає, тому що там і валітатори класні й сучасні, які приймають і картки, і телефони. І сервісний центр – це те, з чим були в нас проблеми з “Герцом”, де можна просто прийти, навіть, скажімо, старшій людині, умовно кажучи, вже не треба буде по соцзахистах їздити, бо людина в соцзахисті отримувала (оформлення пільгової картки – ред.). Але дуже важливий момент був – це те, що всі картки мають синхронізуватися діючі. Бо перевидати 60 тисяч карток – це і соціальний фактор негативний, і процес величезний. Тому переможець, як і в принципі ті двоє інших, ну “Герц”, зрозуміло, говорили і говорять про те, і навіть презентували вже, що ці картки працюють і працюватимуть далі.

Чи тут може йти мова про, до прикладу, віртуальні картки, які використовують в інших містах? Наприклад, Київ, має зараз і пластик паралельно, а може бути так само в смартфоні віртуальна картка, яку так само можна використовувати?

Так. Однозначно ми передбачили, що не треба буде фізично картки купувати і це правильно. Ми не будемо вимагати, тобто хто користується телефонами і хто не бажає фізично пластик купувати – це можливо. Завантажує безкоштовний додаток, там формується картка, і воно так працює. Плюс PayPass, якщо є карткою, плюс NFC-функції, через телефон теж буде працювати.

А скажіть, будь ласка, в “Сіті Карт” було точно прописано в документах вимога, що весь транспорт має перейти на безготівкову форму розрахунку. Як з цим? Ви мали якісь перемовини з приватними перевізниками, які в принципі до цього часу не сильно хотіли туди переходити?

Ще не мали, але вони це знають, тому що ми це мали впроваджувати ще раніше. Тому в принципі вони свідомо готові до цього. І всі конкурси проводилися на умовах того, що вони фактично будуть на приватних працювати і приватники повинні впровадити це все. Тому маємо з ними збиратися, повідомляти. Воно в принципі так має бути.  Ясно, що вони не дуже цього хочуть, але це вже інше питання.

Стосовно теперішнього оператора, який наразі ще працює, немає якихось перепон стосовно того, що він має передати бази даних?

Ніби спокійно. Ми зараз перейдемо на ту стадію, коли треба буде передавати там дані, кошти, але ніби поки що все добре.

Приватний транспорт в місті Хмельницькому. Фото авторки
Чи нова система дозволить розглянути таку можливість, як проїзд не одноразовий, а, наприклад, як в Європі, коли людина платить за певний проміжок часу, що в свою чергу дозволить робити пересадки. Чи поки в Хмельницькому про це мова не йде?

Система буде дозволяти будь-що, в принципі багато різних варіантів: і пересадку роботи, і різні формати квитків. Єдине питання, це буде залежати від нас, від міської ради, чи потрібно нам це, чи не потрібно, який формат ми захочемо впровадити. Тому що вони мають різні варіанти і, відповідно, один з них – це часові рамки або пересадка. Тобто ти їдеш на одному автобусі і ти маєш потім 20 хвилин на пересадку, умовно кажучи, і цей самий квиток діє. Єдине питання до нас, чи ми будемо то впроваджувати.

У вас наразі немає поки бачення, чи це потрібно, чи буде порушуатися це питання?

Поки ні. Ми ж зараз і будемо переглядати мережу транспортну. І там будуть, я думаю, деякі зміни по маршрутах. Можливо потім, але зараз поки що ні.

І останнє питання щодо обладнання. Новий оператор підтвердив можливість надання немалої кількості обладнання. І як оцей перехідний період буде відбуватися? Вже є якісь бачення?

Ми в понеділок будемо вже ролик публікувати, але фактично це буде відбуватися з 1 лютого по 1 березня (2024 року – ред.). Однозначно це буде важкий період. В принципі, ми поки що говоримо про те, що валітатори працювати не будуть. Бо той процес займе орієнтовано до місяця часу, щоб встановити нові. Знімати легко, а встановлювати нові складніше, бо там треба буде окремий кабель тягнути під них. Тому що зараз наразі тільки підтягнуто живлення, а далі там треба буде ще один кабель кидати. Тому трошки займе процес.

Це повністю лютий місяць, де, в принципі, не буде працювати система, як така. Але далі ми ще плануємо все ж таки якийсь місяць або два визначити як, скажімо, тестовий. Загалом ми говоримо про два, максимум три місяці в такому режимі, не дуже ідеальному, роботи. А лютий місяць, то, взагалі, фактично, система, ймовірно, не буде працювати, як така.

Комунальний транспорт у Хмельницькому. Фото авторки
А сам “Герц” має до 1 лютого забрати своє обладнання? Чи буде все відбуватись поступово?

Вони хочуть допрацювати до першого лютого, а потім зняти. Умовно кажучи, вони за ніч знімуть всі. Там болти повідкручували і познімали. А далі питання встановлення, то вже складне питання. Знову ж таки, якби тільки встановити, то це одне. А там треба додатковий капель тягнути, відповідно, то займе час. Десь 3-4 одиниці за добу буде це робитися.

Але це вже буде обладнання функціональне одне, наприклад, на багато функцій?

Так. І ми плануємо 2 і 3 (валідатори – ред.) встановити. Тобто що це тролейбус, плануємо встановити 3 (валідатори – ред.), щоб було зручніше.

Отже, в Хмельницькій міській територіальній громаді з 1 лютого 2024 року працюватиме новий оператор, який забезпечуватиме роботу електронного квитка, а також після монтажу обладнання та запуску системи має бути заборонено готівкових рух оплати проїзду в громадському транспорті.

Від Alona Bereza