Чи міг хтось із українців до початку війни уявити, що буде знати про такі об’єкти, як сховища, укриття чи загалом захисні споруди? Скоріш за все, що ні. Однак ми зараз не лише про них знаємо, а й регулярно використовуємо. Інколи навіть по декілька разів на день. Ми знаємо, де найближчі та найбезпечніші. А оскільки доводиться воювати з країною, яка влаштовує ядерний терор, то потрібно ще й бути обізнаними про особливий вид захисних споруд – протирадіаційні укриття. Розберемо, в чому їх особливість та де їх можна побачити на Хмельниччині.

Законодавчі вимоги

Відповідно до Кодексу цивільного захисту України, захисні споруди цивільного захисту – інженерні споруди, призначені для захисту населення від впливу небезпечних факторів, що виникають унаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів.

Фонд захисних споруд – сукупність усіх захисних споруд та інших споруд, що можуть бути використані для укриття населення. Так визначає Постанови КМУ від 10 березня 2017 року № 138 «Про затвердження Порядку створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку». Він створюється міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, районними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями, органами місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання відповідно до Кодексу цивільного захисту України. Водночас ДСНС веде загальнодержавний електронний облік захисних споруд.

Відповідно до статті 32 Кодексу цивільного захисту України для укриття населення використовуються захисні споруди цивільного захисту – сховища та протирадіаційні укриття. Однак у період війни нарощення фонду захисних споруд здійснюється шляхом взяття на облік та пристосування підвальних приміщень, іншими словами “найпростіших укриттів”.

Законом передбачено наступне: у військовий період нарощування фонду захисних споруд здійснюється шляхом взяття на облік та пристосування підвальних приміщень. Тобто, якщо ми говоримо про функціонування саме у військовий час, то зрозуміло, що будівництво там ПРУ (протирадіаційних укриттів – ред.), сховищ, воно, по-перше, по часу є тривалим, по-друге, фінансові питання», – зазначає начальник відділу організації цивільного захисту ГУ ДСНС у Хмельницькій області Андрій Савчук

Посадовець розповів, що ці найпростіші укриття дозволяють захистити від повітряно-ударної хвилі якщо вони розміщені безпосередньо в заглибленому підвальному приміщені. Що ж стосується радіації – вони, по-суті, не є протирадіаційними укриттями, якщо ми говоримо про застосування якихось фізичних засобів, а не хімічних чи радіаційних речовин. Найпростіші укриття не укривають від останніх. За словами Андрія Савчука, це лише тимчасова міра на період воєнного стану, однак вона не вирішує питання із укриттями в подальшому.

Види захисних споруд

Захисні споруди поділяються на сховища та протирадіаційні укриття. Протирадіаційне укриття – негерметична споруда для захисту людей, у якій створюються умови, що виключають уплив на них іонізуючого опромінення у разі радіоактивного  забруднення місцевості. Поряд з тим, сховище – герметична споруда для захисту людей, у якій протягом певного часу створюються умови, що виключають уплив на них небезпечних факторів, які виникають унаслідок надзвичайної ситуації, воєнних (бойових) дій та терористичних актів.

Ми чомусь думаємо, що саме від радіації укриє протирадіаційне укриття. Так, протирадіаційне так. Але те ж сховище – воно є герметичною спорудою і захищає від радіоактивної речовини. В принципі, більше по захисту має місто Хмельницький, інші – не мають. На жаль, їх тільки 14 комунальні, в тому числі в міської ради їх тільки 11 (на балансі – ред.), а ще є 3 обласної ради (на балансі – ред.)», – пояснює начальник відділу організації цивільного захисту ГУ ДСНС у Хмельницькій області Андрій Савчук

Захисні споруди у цифрах

За інформацією, яку надала Хмельницька ОВА, на території Хмельницької області розташовано 123 сховища та 733 протирадіаційні укриття. Тобто всього 856 споруд. За результатами оцінювання стану готовності захисних споруд у 2021 році встановлено, що готові – 20,7 %, обмежено готові – 72,3 %, не готові – 7%.

Станом на 15 жовтня 2022 року перевірено 792 споруди (92,5 %), загальний стан готовності: готові – 167 (19,5 %), обмежено готові – 547 (63,9 %), не готові – 78 (9,1 %). В держоргані зазначили, що робота із зазначеного питання продовжується.

Якщо ми говоримо про протирадіаційне укриття чи сховище – це мінімум два режими вентиляції, чистої і забрудненої. Жоден підвал сьогодні не забезпечить ці речі. Можемо говорити про підземні паркінги. Метрополітен – це дуже потужна і якісна вентиляція, що забезпечить у тому числі регенерування повітря безпосередньо в підвальному приміщенні», – роз’яснює Андрій Савчук

У 2022 році фонд захисних споруд цивільного захисту області поповнено протирадіаційним укриттям, яке розташоване в будівлі комунального закладу загальної середньої освіти.

Нове укриття в начальному закладі. Скриншот сюжету ТРК «Місто»

Поряд з тим за інформацією Хмельницької міської ради в 2022 році введено в експлуатацію протирадіаційне укриття комунальної форми власності місткістю на 960 осіб, загальною площею більше 2 тисяч м2. Мова скоріш за все про укриття в новій школі обласного центру.

Фонд захисних споруд цивільного захисту Хмельницької міської територіальної громади загалом складає 69 захисних споруд: 65 сховищ та 4 протирадіаційних укриття. Дані захисні споруди розташовані на підприємствах та служать для укриття найбільшої працюючої зміни цих підприємств.

Вхід у сховище комунального підприємства. Фото з сайту Хмельницької міської ради

Згідно даного обліку на території Хмельницької міської територіальної громади стоїть на обліку 5 протирадіаційних укриттів, з них державної форми власності –1, комунальної форми власності – 4. Згідно актів оцінки стану готовності захисної споруди цивільного захисту, стан оцінки протирадіаційних укриттів оцінено як готові – 3, обмежено готові -2.

Обстеження захисних споруд

Довідково. Відповідно до Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, що затверджені наказом Міністерства внутрішніх справ України від 09.07.2018 № 579, щороку здійснюється оцінка стану готовності захисних споруд цивільного захисту. За результатами оцінки стану готовності складається акт оцінки стану готовності захисної споруди цивільного захисту.

З початку збройної агресії росії проти України з метою поповнення фонду захисних споруд цивільного захисту органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування була організована робота щодо обстеження приміщень підвальних та цокольних поверхів різного призначення. Мова тут про багатоповерхові житлові будинки, заклади охорони здоров’я, освіти, культури, торгівельні центри тощо.

За результатами цих обстежень на Хмельниччині визначено для використання 2 268 найпростіших укриттів, що на 1 012 одиниць більше в порівняні з 2021 роком.

Виділення бюджетних коштів

У 2022 році, окрім обстежень захисних споруд, органи публічної влади взялись і за їх хоч мінімальне покращення. Кошти у цьому році було виділено Управлінню з питань цивільного захисту населенню Хмельницької облдержадміністрації. За них управління мало зробити поточний ремонт зовнішніх та внутрішніх елементів сховища під номером № 84001 на суму майже у 3,36 мільйона гривень.

Поряд з тим Департаменту освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації на закупівлю будівельних матеріалів та обладнання для приведення захисних споруд цивільного захисту освіти в готовність для використання за призначенням було виділено більше як 2,57 мільйона гривень.

Хмельницька міська рада повідомила, що для проведення заходів з покращення стану протирадіаційних укриттів у 2022 році з бюджету територіальної громади виділено 77,4 тисяч гривень.

Замість висновків

Загалом ситуація із укриттями та їх кількістю на території Хмельниччини бажає кращого. Особливо критично ми це відчули під час війни. Влітку законотворець зробив маленький крок до вирішення цієї проблеми – вніс зміни у профільне законодавство. Було передбачене питання використання споруд подвійного призначення під час будівництва житлових будинків.

Ці норми запрацювали наприкінці жовтня. Однак чи стануть вони панацеєю для України – покаже час. Ми ж маємо розуміти, що ворог нікуди не дінеться і нам потрібно звикати жити в нових умовах.

Також нам усім варто зрозуміти, що питання безпеки тепер першочергове. Це й мають усвідомити будівельні компанії, які в майбутньому планують будувати житло, комерційні будівлі, різноманітні заклади.

Читайте також про ситуацію із протирадіаційними укриттями в Чернівецькій області. Детальніше про специфіку протирадіаційних укриттів та їх наявність в Дніпропетровській та Запорізькій областях можна прочитати в окремому матеріалі.

Головне фото – укриття професійно-технічного училища у Хмельницькому. Фото Хмельницька ОВА.

Від Alona Bereza