На Сумщині від ворожих авіаударів та обстрілів постраждало щонайменше 90 навчальних закладів. Від 24 лютого галузь освіти працювала в онлайн-режимі. Навчальний період у регіоні видався непростим, особливо в прикордонних громадах. Новий навчальний рік в області планують розпочати офлайн, але не в усіх школах.

Новий навчальний рік на Сумщині

До початку квітня в Сумській області тривали активні бойові дії. Мінометні та артилерійські обстріли у прикордонних громадах продовжуються і досі. Внаслідок дій росіян пошкоджено більше 90 закладів освіти. Із початком нового навчального року за парти зможуть повернутися не всі школярі в області.

«Точно в 25-кілометровій зоні від кордону з країною-агресором в офлайн-режимі навчання не буде. Це зона потенційного ризику артобстрілів» –

Дмитро Живицький, голова Сумської обласної військової адміністрації  

Дистанційно працюватимуть також школи, розташовані в громадах, де тривають активні бойові дії. Таких на Сумщині – близько 20.

Брифінг Дмитра Живицького. Фото: Сумська ОВА

Інші заклади освіти зараз обстежують комісії, що діють у кожній громаді. Зокрема перевіряють наявність і пристосованість укриттів. Ці захисні приміщення мають уміщати всіх, хто в конкретний момент перебуватиме в закладі, тому багато шкіл працюватимуть у кілька змін.

«В цю комісію обов’язково включені представники ДСНС, представники Національної поліції, військових, СБУ. Це для того, щоб комплексно провести обстеження закладів з точки зору безпеки» –

Дмитро Живицький, голова Сумської обласної військової адміністрації  

Навіть за наявності укриттів і позитивного висновку комісії заклад не зможе працювати офлайн, якщо таке рішення не підтримають батьки.

Фото автора

Якщо більшість батьків виступатиме «за» офлайн-навчання, частина дітей усе одно зможуть навчатися дистанційно, пояснюють в обласній військовій адміністрації. Кожна родина обиратиме для своєї дитини найбільш безпечну форму навчання.

Як розпочнеться навчальний рік в обласному центрі?

У Сумах комісія вже обстежила всі заклади освіти, звітують у міській раді. У більшості з шкіл укриття не облаштовані належним чином.

«Всі знають, що будівлі наших закладів освіти, шкіл і садочків, побудовані в часи ще давні. Тому були в них лише приміщення тирів, цокольні або підвальні. Ці приміщення ми почали розглядати як найпростіші укриття» –

Станіслав Поляков, заступник Сумського міського голови

Комісія обстежувала укриття і надавала освітнім закладам рекомендації щодо усунення недоліків. Зокрема зауваження стосувались наявності металевих дверей, додаткових виходів, ширини та висоти дверних отворів.

Укриття в сумській школі. Фото автора

Згідно з висновками сумської комісії, проводити навчання офлайн зможуть 18 освітніх закладів: 8 шкіл, 2 заклади позашкільної освіти  і 7 садочків. Але, наголошують посадовці, очне навчання можливе лише за згодою батьків.

«Основне, вирішальне слово буде за батьками. Ви ухвалите для себе рішення: вести дитину в школу чи не вести. Якщо ви ухвалите рішення не вести дитину в школу і вона залишиться вдома, то ми будемо допомагати отримати онлайн-послугу» –

Олександр Лисенко, Сумський міський голова
Інспекція укриття. Фото автора

Зараз понад 7 тисяч школярів із Сум перебувають за кордоном. Половина з них не планують повертатися до першого вересня, тож продовжать навчання дистанційно.

«У цьому році, попередньо, буде навчатися у закладах загальної середньої освіти 29 тисяч 713 учнів. Порівняно з попереднім навчальним роком, кількість учнів зменшилася на 423 дитини» –

Неля Вербицька, начальниця управління освіти і науки Сумської міської ради

У місті Суми від ворожих обстрілів постраждали дві загальноосвітні школи. Їх відбудову профінансують у рамках міжнародного проєкту.

«Це школа №22 і школа №25. На кожну школу виділено 250 тисяч доларів США на облаштування цих закладів» – 

Неля Вербицька, начальниця управління освіти і науки Сумської міської ради

Що думають про початок навчального року батьки?

Більшість батьків сумських школярів віддають перевагу дистанційному навчанню, оскільки місто розташоване за 40 кілометрів від кордону з російською федерацією. Сигнали повітряної тривоги лунають по кілька разів на день, а з боку прикордонних громад долинають звуки вибухів.

«Дистанційка – це офіційна форма здобуття освіти. На практиці ми переконалися, що дійсно ті діти, які хочуть учитися, навчаються так само, як і в школі» –

Сумчанка

«Може бути ракетний обстріл! Дітей куди подіти? Школи ж не облаштовані бомбосховищами!»

Сумчанка

Проте і визнають: навчання в шкільних класах більш ефективне і комфортне для дітей.

«Якщо буде ситуація така, як на сьогоднішній день, я би не хотіла свою дитину віддавати в школу. Я переживаю! А взагалі хочеться, щоб дитина пішла в перший клас і навчалася. Так би хотілося, але страшно» –

Сумчанка

Рішення про те, як триватиме навчальний рік на Сумщині, можуть уточнюватися залежно від безпекової ситуації, зазначають у міській раді та обласній військовій адміністрації.

Читайте також про підготовку до початку навчального року на Хмельниччині і Дніпропетровщині, та про стан освіти на Запоріжжі – «Освітяни у пастці: педагоги на тимчасово окупованих територіях Запорізької області».

Основне фото: Укрінформ