Уже понад рік тому в Хмельницькому відкрився Центр підтримки внутрішньо переміщених осіб «Я.Маріуполь». Від початку функціонування тут надавали психологічну, гуманітарну, юридичну та соціальну підтримку, а також допомагали з пошуком роботи. У центрі обслуговуються лише маріупольці та мешканці Маріупольської громади. Про діяльність Центру ми вже двічі розповідали. Сьогодні ж розповімо про діяльність Жіночого клубу на базі Центру підтримки внутрішньо переміщених осіб «Я.Маріуполь» та про інші ініціативи для жінок. Для цього ми поспілкувалися з керівником Центру Євгеном Мазуром.

Запрошення на зустріч у форматі “Жіночий клуб”. Центр “Я.Маріуполь” у Хмельницькому

Зародження ідеї

Розкажіть, будь ласка, про започаткування Жіночого клубу. Як зародилась ідея?

На початку цього року в нас з’явилася ідея. Індивідуальні консультації сходили нанівець і була потреба працювати в групах з дівчатами. І ми впровадили. У нас був такий клуб «Життєлюб» – це клуб для жінок літнього віку. Вони збиралися, ділилися спогадами про Маріуполь, один одному щось розповідали. Ми домовлялися з різними закладами харчування, щоб жінки ходили, зустрічались і чаювали.

Паралельно ми подивилися: чому тільки жінки літнього віку мають таку ініціативу? Вона може бути й для жінок іншого віку. Опісля ми запропонували цю ідею в нашій Телеграм-групі – хто хоче, то збираймось. Спочатку це були зустрічі тільки для жінок, родичі яких знаходяться в полоні чи на реабілітації. Такий вибір було зроблено тому, що ці ситуації потрібно промовляти, обговорювати, між собою ділитися – когось раніше звільнили, когось ще досі не звільнили.

Скільки загалом жінок відвідувало Жіночий клуб за час його функціонування? І яка регулярність зустрічей?

У середньому там збиралось до десяти жінок. Регулярність раз на тиждень. Спочатку це був клуб для тих, у кого родичі в полоні. Потім були зустрічі окремі: і для одних, і для інших. Далі вони об’єдналися.

Зустріч жінок в одному із закладів міста. Фото: Центр “Я.Маріуполь” у Хмельницькому
Це в основу одні і ті ж самі жінки були?

Так, вони збилися в такий колектив. На цю осінь будемо впроваджувати щось новеньке. Подивимось – можливо вони вже й трохи втомилися від того формату, що був.

Залучення спеціалістів

Чи залучали до роботи психолога?

В першому випадку – це робота нашого психолога. І з літніми жінками, і потім робота з жінками, родичі яких знаходяться в полоні. І далі це все трансформувалося в такий собі «жіночий клуб», адже жінки просто почали долучатися до цих посиденьок. Далі ми організовували майстерню краси, майстер-класи, пропонували приходити спеціалістам по догляду за шкірою, за обличчям, візажистів із мейкапами.

А що це за спеціалісти були, окрім психолога?

Ми знаходили спеціалістів мереживних б’юті-компаній (мова про відомі мереживні бренди косметики – ред.). Знаходили і пропонували прийти презентувати їх косметику. Мені невідомо, чи жінки щось придбавали, однак на майстер-класах жінки охоче тестували косметику на собі.

У нас ідея така була: інтеграція жінок, адже ці спогади, ці переживання, які в них є, дуже на психіку відбиток кладуть. Таким чином люди згуртувалися. Потім вони вже День народження святкували, один одного вітали.

Зустріч з б’юті-експерткою Тетяною Шатохиною. Фото: Центр “Я.Маріуполь” у Хмельницькому
Чи не думали залучати спеціалістів з міста Хмельницького?

Звичайно. Люди вже перезнайомилися один з одним, адже інтеграція в приймаючу громаду – це важливо. Зрозуміло, що наш девіз «маріупольці для маріупольців», але все одно – ми тут вже рік, уже навіть пішов другий, і щоб люди адаптувалися, то це дуже важливо робити. В нас є на меті, щоб наші діти інтегрувалися до громади, спілкувалися з дітьми міста Хмельницького. Тому що є випадки… точніше були випадки – ми їх зустрічаємо вже менше – випадки булінгу в школах. Тому будемо працювати з викладачами.

Рекрутинговий напрямок

У вас наразі продовжується співпраця з Центром зайнятості?

І з Центром зайнятості, і з відділом праці Хмельницької міської ради (управління праці та соціального захисту Хмельницької міської ради – ред.). Наш фонд виграв у USAID та GIZ  підтримку проєкту з працевлаштування. Шість центрів виграли цей грант. Точніше грант виграв фонд, але розповсюджується він на шість центрів, серед яких і наш Центр у місті Хмельницькому.

Тобто в нас є рекрутери, які кожного дня займаються тим, щоб когось перенавчити за донорську підтримку. USAID уже наразі перенавчили шість наших маріупольчанок. Вони пройшли курси і отримали фах бухгалтера.

Галина Татарова пройшла курси перекваліфікації «BAS Бухгалтерія». Фото: Центр “Я.Маріуполь” у Хмельницькому
Довідка. Проєкт з працевлаштування стартував у жовтні 2022 року. Його ініціювали Маріупольська міська рада спільно з USAID та GIZ. Для реалізації проєкту підготували професійних рекрутерів, які працюють у центрах «ЯМаріуполь». Ці спеціалісти контактують  з центрами зайнятості, спеціалізованими агентствами та роботодавцями, підбирають вакансії, допомагають скласти резюме, зв’язатися з потенційним роботодавцем та дають рекомендації щодо співбесіди. Обов’язково підтримують зв’язок з людиною до її офіційного працевлаштування.
За 5 місяців роботи проєкту з працевлаштування вдалося знайти роботу 2000 маріупольців, які наразі проживають у інших регіонах України (дані на квітень 2023 року). Частіше знаходять роботу в столиці та обласних центрах — Дніпрі, Вінниці, Львові, Запоріжжі. Найменше працевлаштованих за весь час реалізації проєкту в місті Рівне (лише 5 осіб), але й запит від маріупольців там був найменший.
А, до прикладу, цей рекрутинговий напрямок, чи може він бути частково сконцентрований на працевлаштування жінок? Не думали про якусь таку ініціативу?

Щодо часткової концентрації саме на жінку – ми жінок перенавчили на бухгалтерів. Шість жінок перекваліфікувались за підтримки GIZ. Уклали договір з організацією, яка вчить працювати в бухгалтерській програмі – по-старому в 1С (російська версія). А зараз, я вже не пам’ятаю, як називається, але щось з аналогів 1С, якась адаптована версія. То вже вони завершили навчатись.

Я знаю, що одна із жінок уже навіть працевлаштувалася до власної пекарні. Тут за рогом є пекарня (середмістя Хмельницького – ред.). Називається «Світ тіста». Це якраз маріупольці відкрили власну пекарню та випікають хліб. По всьому цьому кварталу вони перші з продажу хліба. Якраз саме одна зі співвласниць навчалася бухгалтерії та пройшла перенавчання. Саме вона зараз веде власну бухгалтерію.

Клуб «Життєлюб» і його доля

Життєлюб – це клуб для всіх? Він далі працює?

Життєлюб – це літні люди. Він працює. Ми співпрацюємо з територіальним центром Хмельницького управління праці (управління праці та соціального захисту Хмельницької міської ради – ред.). Там вони співають, грають на гармошках. Там в них є і така забавка, як опановувати гаджети. Не усі наші люди у віці можуть користуватися мобільним телефоном, а ми їм пропонуємо: «Підпишіться, будь ласка, на телеграм-канал і будете знати про всі новини, які відбуваються». Тим паче, що всі групи, які інформують, до прикладу, де яка загроза, теж у телеграмі. А у багатьох ще старі кнопкові телефони. Щоб хоча б в цьому напрямку їм допомогти, працює і такий напрямок.

Довідка. У Хмельницькому вже майже шість років поспіль діє Університет третього віку, студентами якого є люди, яким за 60. Наразі тут діє аж 24 факультети, а слухачами, студентами й випускниками університету стало уже понад півтори тисячі людей (дані на жовтень 2022 року). Один із популярних факультетів Хмельницького Університету третього віку — комп’ютерна грамотність, на якому навчаються користуватися сучасними гаджетами студенти літнього віку.
Майстер-клас з догляду за шкірою рук від експертки з краси Тетяни Гудзенко. Фото: Центр “Я.Маріуполь” у Хмельницькому

Ідеї нового сезону «Жіночого клубу»

Вам хочеться впровадити якість розширення? Є вже якісь ідеї?

Будемо шукати та дивитись, які саме будуть у нас можливості. Все буде залежати від залучення ресурсів. Спортивний напрямок вже в нас є. Є каремати, які ми знайшли. Спробуємо запровадити заняття з йоги. Ми її трішки запроваджували вже, однак було таке, що можливо хтось комплексував і не приходив. Саме тому не всі зголошувались. І ми потрохи дивимося, що ж можна впровадити.

Я маю на увазі, чи є можливість або бачення, щоб саме фахівці б’юті-індустрії, спорту, фітнес-напрямків, щоб саме вони, можливо, приходили? Тобто мова про розширення спектра залучених фахівців.

Все буде залежати від того, хто буде нам у цьому допомагати. Зараз літо і важко про щось говорити.

Тобто зараз ще все розробляється?

Зараз в нас серія відпусток. Ми хочемо дати відновитися нашим фахівцям. Щоб вони хоч трішки відпочили. Вже цілий рік ми тут працюємо. Я розумію, що в них відкладається ця ситуація з тривогами. Багато людей приходять на роботу втомленими. І вже бачу, що трішки напруга зростає. То зараз ми пішли таким шляхом, щоб дати просто всім відпочити. І якраз саме до кінця серпня ми в такому гойдаючому стані. Потім знову будемо братися та засукувати рукава.

Формат, який себе виправдав

Тобто Жіночий Клуб буде існувати, тільки просто його вам треба буде трішечки модифікувати, розширити? В принципі, це такий формат, який себе виправдав?

Це дуже гарна ідея. Ми побачили, що люди згуртувалися, і вони один одного підтримують. Що я, до прикладу, хочу запропонувати – клуб ораторського мистецтва. Я думаю, що просто під час цього люди будуть просто виговорюватися.

Можливо розвиток лідерських якостей ще вартий уваги?

Лідерські якості – це теж гарна ідея. Жінки в Маріуполі працювали та чимось займались. Потрібно подивитися: хто працює, хто не працює, хто знайшов роботу, а хто ще її не знайшов. І вже далі працювати з цією інформацією.

А як Ви налагоджували комунікацію з популярними закладами в Хмельницькому? Просто зверталися?

Просто звертаємося. Хтось відмовляє, а хтось пропонує. Є вже добрі, гарні партнери, які запрошують і організовують майстер-класи. Тільки зараз переважним чином для дітей. А припустимо посиденьки, зрозуміло що це для обмеженої кількості жінок, то були лише кав’ярні.

Цей формат плануєте зберегти?

Зараз хочемо зробити щось на кшталт “Майстер-шефа” чи кулінарного батлу. Ще не знаємо, як це буде. Нам потрібно, щоб, наприклад, нам надали такі можливості: щоб була пічка, був зал, щоб десь команда, можливо, одна маріупольців та якась інша, можливо, жінки проти чоловіків, щось змогли приготувати та потім один одного пригощати. Або якщо, наприклад, буде багато всього приготовленого, то, щоб, принесли до Центру і потім ми там будемо оцінювати.

А щось ще для жінок задумуєте?

Наш задум – не концентрувати увагу тільки на жінках, а об’єднувати людей різного віку та статі.

А який формат тепер буде? Кожного тижня?

Все буде залежати від самих потреб. Може буде більше дівчат і вони захочуть трішки більше разів зустрічатися. Якщо вони працюють, то це ж буде тільки коли вихідні дні, або після їхньої роботи. Це вже потрібно нам підлаштуватися.

Тобто на початку вересня будете вивчати запити і далі вже планувати, в якому форматі працюватиме Жіночий клуб? Сам Жіночий клуб буде збережений?

Звісно. Буде збережений. Можливо якийсь ще будемо реалізувати екскурсійний напрямок – екскурсії по району, до прикладу. Після відпусток побачимо.

Замість висновків

Формати ініціатив, як, до прикладу, Жіночий клуб чи інші зібрання для жінок, показали свою необхідність. На другий рік повномасштабної війни жінкам потрібно зустрічатись, розмовляти та обмінюватись між собою переживаннями. Особливо це стосується жінок, що вимушено покинули свої домівки та є внутрішньо переміщеними особами, а також тих, чиї рідні знаходяться у полоні. Саме для цього Центр  підтримки внутрішньо переміщених осіб «Я.Маріуполь» у Хмельницькому планує продовжувати реалізовувати свою ініціативу під назвою «Жіночий клуб».

Про відкриття Центру «Я.Маріуполь» у Хмельницькому можна прочитати тут, а також про надання медичної допомоги для ВПО, в тому числі на базі Центру читайте ось тут.

Заголовне фото: Телеграм-канал Центру “Я.Маріуполь” у Хмельницькому

Від Alona Bereza